Kenneln
Kennel Inlicio har en liten uppfödning av rasen Nova Scotia Duck Tolling Retriever, också känd som tollare eller toller. I vår uppfödning står god hälsa, bra mentalitet och stor arbetslust i fokus.

Våra hundar är först och främst älskade familjemedlemmar, träningskompisar och tävlingspartners och vår samvaro med dem kommer alltid att vara viktigast. Men vi har också en önskan om att bidra till en positiv utveckling av rasen och kommer därför att ha kull då och då när vi har hundar som uppfyller våra krav för avel. Vi kommer aldrig bli stora uppfödare utan satsar istället i det små, med nära uppföljning av alla våra valpar och dess ägare. Vi önskar att våra valpköpare ska känna sig som en del av Inlicio-familjen!

Vi har tänkt på detta med namn en stund och många mer eller mindre seriösa alternativ kom upp under tankeprocessen, men det var ett förslag som hela tiden hängde kvar. Vi ville ha ett namn som speglade det unika med tollern och som dess egenskaper som jakthund. Vårt kennelnamn, Inlicio, är det latinska ordet för att locka, förleda, förföra och agera lockbete, vilket är det tollern gör för att få in änderna när den tollar.

Vi följer Norsk Kennelklubb (NKK) och Norsk Retrieverklubbs (NRK) rättningslinjer för avel och uppfödning som ett minimum.


Avelsmål
Vårt överordnade mål är att få fram friska hundar med god mentalitet och utpräglad arbetslust som lämpar sig för både jakt, bruks, lydighet, agility och mycket mer, och som samtidigt är välfungerande familjehundar. Sådana hundar som vi själva vill ha!

Fysisk hälsa
Att hundar är fysiskt friska är väldigt viktig, en sund kropp är grundläggande för alla varelser. Sjukdomar eller skador kan vara plågsamt och smärtfullt för både hund och ägare och ska fösöka förhindras. En del sjukdomar är möjliga att förhindra med gentester, medan många är oförutsägbara och kan drabba hundar även efter den mest noggranna planering. Vi lägger mycket stor vikt på hälsa när vi väljer avelsdjur, inte bara hos de utvalda individerna men även i deras släkt.

 • Föräldradjuren som används på kennel Inlicio är friröntgade för HD och ev. AD och ögonlysta inom ett år innan parning. Minst en av föräldrarna ska också vara Normal/Clear (A) för ögonsjukdomen prcd-PRA. Hundarna ska vara fysiskt friska och i allmänt god kondition.

Mentalitet
Att vara mentalt frisk är lika viktigt som att vara fysiskt frisk. En toller ska som vuxen vara en nyfiken och livlig hund som glatt och tryggt hanterar sin omgivning. En hund som fungerar väl i vardagen och familjen liksom på träning, tävling och jakt. Det är denna hunden vi eftersträvar.

 • Bägge föräldrarna ska vara balanserade och välfungerande hundar. Minst en ska ha genomgått någon form för mental beskrivning. Vi vill också att valpköparna ställer upp på en mental beskrivning (MH) för hela kullen när valparna är ca 15-24 mån. Detta är ett viktigt avelsverktyg för oss för att utvärdera kullen och vår avel. 

Arbetslust
Tollern är en aktiv hund som trivs bäst med att få jobba med både huvud och kropp. Vi önskar hundar med stor motor och utpräglad arbetslust som aldrig säger nej till en träning eller jakt och som håller ut längre än du! Men det är också viktigt att hundarna kan slappna av efter ett träningspass och njuta livet i soffakroken på riktigt retrievervis!

 • Minst en av föräldradjuren ska vara arbetsmeriterad (jakt, bruks eller lydighet), bägge ska vara skottfasta och ha mycket arbetsglädje.

Exteriör
När det gäller utseende är det för oss viktigast med en exteriört funktionell hund. Med utgångspunkt i tollerns ursprung som jakthund inser man att det måste vara en ganska lagom hund på alla sätt. För att klara av många och långa dagar med arbete i tung och våt terräng kan den varken vara för lätt eller för tung i kroppen för att orka. Den ska inte vara för stor då den ska efterlikna en räv, men ej heller så liten att den inte klarar utföra sitt jobb som apportör. Den kan inte ha för lite päls då den skulle frysa, men heller inte för mycket då det blir jobbigt ur vattnet och tar tid att torka. Den bör ha tillräckliga vinklar för att undgå belastningsskador då den är i stor aktivitet, samt ha ett fritt och naturligt rörelsemönster. Låter det enkelt? Nej, det är det inte heller. Vårt mål är att hunden ska fungera för sitt föremål i en välkonstruerad kropp som är lagom stor, lagom tung, har lagom med päls och goda rörelser.

 • Våra föräldradjur bör vara utställda efter två års ålder med minst en Very Good. Vi önskar också att våra valpköpare ställer ut sin hund minst en gång på officiell utställning efter två års ålder. Om ni inte vill eller kan göra detta själva ställer vi gärna upp och gör i ordning hunden samt visar fram den, om ni önskar.


Köp av valp
Det är en förutsättning att du har satt dig mycket väl in i vad det innebär att skaffa en valp i allmänhet och en tollervalp i synnerhet. En toller är inte en hund för alla.

Köp och försäljning av en valp är en förtroendesak. Du litar på oss att vi känner föräldrarna, har tänkt noga genom kombinationen i alla aspekter samt gett valpen den bästa start i livet den kan få. Vi litar på dig att du kommer ge valpen ett livslångt och kärleksfullt hem, ser till att den får sina behov av mat, veterinärvård och träning tillfredställda, och att du håller regelbunden kontakt med oss om hur allt går.

Självklart ställer vi upp med vägledning och stöd under hela hundens livstid. Inga frågor är dumma och klockan är aldrig för mycket för att ringa! Om vi själva inte har alla lösningar har vi många goda vänner med stor kunskap om hund både i vardag och träning.

Vi lägger själva ner mycket tid på att träna och meritera våra hundar, något som ger oss stor glädje och härlig samvaro med dem. Vi lägger också mycket vikt på arbetslust hos föräldrarna i vårt avel, efter mental och fysisk hälsa, och förväntar oss mycket aktiva valpar med stor arbestslust. Därför önskar vi valpköpare som vill jobba med sina hundar.

Du som vill ha en valp från oss bör ha ett stort intresse för jobba med din hund. Gärna jakt- eller bruksrelaterat, som ligger oss varmt om hjärtat, men tollaren är allsidig och är med på det mesta, bara den får jobba.

Du behöver inte ha en massa erfarenhet av hund men måste vara beredd att lägga ner ett seriöst arbete på din toller och vara villig att prova på olika aktiviteter, det kommer att ge dig massor tillbaka. En toller som får jobba med kropp och hjärna är en lycklig hund!

Om du söker en hund för enbart sällskap är vi antagligen inte rätt kennel för dig.

Vi vill att våra valpköpare:

 • Tar väl hand om hunden och behandlar den som en familiemedlem
 • Ser till att den får den fysiska och mentala stimuleringen en tollare behöver
 • Håller regelbunden kontakt med oss och berättar hur hunden har det
 • Håller hunden försäkrad
 • Deltar på en MH-beskrivning för hela kullen vid ca 15-24 mån
 • HD- och AD-röntgar vid 15-18 månaders ålder
 • Ögonlyser hunden minst en gång i löpet av livet
 • Ställer ut hunden på officiell utställning minst en gång efter två års ålder
 • Kontaktar oss först om ni av någon anledning ej kan behålla hunden

 

 

Sänd oss ett mail där du berättar om dig själv och hela familjen, er eventuella tidigare erfarenhet av hund, varför ni har valt rasen och varför just en valp från kennel Inlicio. Vi vill gärna höra vad ni tänkt använda hunden till och hur ni tänkt ta emot en liten valp i ert hem i förhållande till arbete. Vi vill helst träffa alla valpköpare personligen och att ni ska träffa oss, vi ska förhoppningsvis ha kontakt i många år framåt så det är viktigt att kemin stämmer för bägge.

Valpens uppväxt
Valparna föds och växer upp inne i huset tillsammans med oss och efter hand även övriga hundar där de blir vana vid vardagens stök och stoj med allt vad det innebär. De kommer att få träffa människor i alla åldrar, storlekar och kön liksom vänliga hundar av olika raser. De blir hanterade dagligen, både tillsammans och individuellt och kommer att vara ute så mycket som möjligt (beroende på årstid). De kommer att få erfarenhet av olika underlag, materialer, former och dofter för att träna sinnen/sanser och motorik. De blir presenterade för fågel av olika slag, samt blod och skank/klöv och de kommer att åka bil till både skog, sjö och stad
för att uppleva olika miljöer.

Valpköpare som vill träna, tävla och meritera sina hundar prioriteras. Vi fördelar valparna utifrån det köparen har berättat om sina planer och önskemål och försöker hitta den bästa matchen för bägge! Valparna genomgår en valptest vid 49 dagarsålder och efter denna fördelas de till sina nya hem. Vi sänder inga valpar ensamma med flyg.

Valpen överlämnas tidigast vid 8 veckors ålder och då har den: 

 • NKKs kjøpeavtale
 • Stamtavla och är registrerad i NKK
 • Blivit ID-märkt med chip
 • Blivit vaccinerad mot parvo
 • Fått avmaskning/ormekur
 • Försäkring mot dolda fel
 • Veterinärattest som inte är äldre än 7 dagar
 • Kosefilt med doft av mor och syskon
 • Mat den har ätit hos oss
 • Full uppföljning från oss hela sitt liv

Vi ordnar också en till två spårkurser och en till två apporteringskurser för varje kull, med mycket duktiga instruktörer. Detta är inget man måste vara med på men vi hoppas det kan bli en fin möjlighet att lära sig mer om hur man kan jobba med sin hund samt för att träffa varandra, både valpar och människor!