Om oss

Kennel Inlicio ligger på egendommen Solgløtt i Melhus kommune i Sør-Trøndelag, ca 25 km söder om Trondheim. Här har hundarna 4400 m2 tomt att springa på, egen appellbana och skogen rätt i ryggen med fantastisk tur- och träningsterräng.


Solgløtt i maj 2009. Jing hälsar er välkomna till hennes träningsbana.

Vi som innehar kennel Inlicio är Johanna Järnegren och Henrik Jensen. Johanna är utvandrad svensk skåning utan typisk dialekt medan Henrik kommer från Raufoss på Toten, med typisk dialekt. Vi är bägge biologer och jobbar som forskare på NINA respektive NTNU i Trondheim när vi inte håller på med hundar. Johanna är marinbiolog med djuphav och kallvattenskoraller som specialitet och Henrik håller sig på land där han sysslar med bevaringsbiologi och genetik med gråsparv som modell. Vi har haft tollare sedan 2004 då vi hade turen med oss och fick Remus från Vildandens kennel i Sverige. Med honom blev ett brinnande interesse för rasen och hundaktiviteter tänt. Han är också den som lärt oss det mesta vi vet om hund och hundträning och kommer alltid att vara den som grundat vårt hundintresse. I 2007 kom Jing från kennel Redadict i Finland som en virvelvind in i våra hjärtan. Men Jing fortsatte vi jobba målrättat inom många grenar och då hon har utvecklats väldigt fint är hon nu vår stamtik. Sommaren 2010 fick hon sin och kennelns första valpkull. Från denna kull har vi behållit Virpi här hemma och har även avelsrätt på Mikkel.

Vi är aktiva inom olika grenar av hundsporten och tränar och tävlar i jakt, bruksspår, viltspår och lydighet. Vi anser att tollaren till sin natur är en aktiv arbetshund som förtjänar att få jobba med både kropp och huvud. En annan viktig aspekt på hunduppfödning som vi är mycket intresserade av är mentala tester av hundar och bruket av resultaten i avel och träning.

Vi var med att starta Trøndertollerne i 2004 och är fortfarande aktiva medlemmar. Vi tycker det är en viktig arena för tollaren i Midt-Norge. Johanna har suttit i jaktkommittén i NRK avd. Trondheim och i redaktionen för Nidaros BHKs klubbtidning Nidarhunden. Hon har också gått många kurser inom jakt, lydighet, spår, rundering/sök, mental träning samt arrangerat flera lydighets-, spår- och jaktkurser. Hon har tagit NKKs Oppdretterutbildning Del 1 och 2 och har jegerprøven. Johanna jobbar mest med jakt och bruks samt visar hundarna på utställning. Henrik sitter i jakt- og sporkommitéen i NRK avd. Trondheim och även i NRKs centrala sporkommittée och har gått kurs i spår, specialsök och lydighet.Han gillar mest att hålla på med spår av alla olika slag och håller sig helst undan utställning. Henrik är även en duktig fotograf och börjar bli en välkänd hundfotograf, speciellt av actionbilder på tollaren. Hans bilder är publiserade både i Hundesport, Retrievernytt, Nidarhunden, Nea-Hund och många andra tidningar och böcker. Han vann två av tre kategorier i NKKs stora fotokonkurranse 2009 med över 1500 insända bidrag! Han har även tagit bilderna till och designat omslaget på Raseboken 2007 för tollare i Norge.

Vi tror att tollarens utveckling kan gynnas av ett nära samarbete mellan personer, kennlar och organisationer över nationsgränser. Vi samarbetar därför med personer och kennlar i både Norge, Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Canada och USA.


Henrik, Johanna och Remus (5 mån) på sin första spårkurs.
 Här började äventyret Inlicio!


Remus, Jing och Virpi