Gamla nyheter Old news - 2009 -

Nyheter- News


2010.12.30


Birthday-gift to our Remus on his 7th birthday, trailing :)

Den 27 december fyllde vår Remus - SE VCH N VCH N UCH SE U(u)CH Vildandens Humle af Tingcha - hela 7 år! Grattis till vår guldpojke som fick lite extra gott i skålen men inte minst så var vi ute och gick spår. Alla tre hundarna gick fotspår på hårdpackad snö vid en skola och var jätteduktiga! Även minstafröken Virpi som jobbade som besatt i vinklarna :) Lite bilder blev det av det hela och det hittas i galleriet. Ett stort grattis går självklart också till hans syskon, Nelly, Tiitus, Cayuga, Krusmynta och Selma. Rosso finns i minnet.

Men ytterligare en födelsedagspresent väntar både Remus och vi andra spänt på, han ska nämligen bli farfar! Hans son Genie - LP1 LP2 Mariendals Red Nose SiRe Genie - har parat Raja - Viceversa Virgo Vestalis - och valpar väntas 9 januari på kennel Mariendals Red Nose! De vackra paret kan ni se på bilden här intill. Alla tummar och tassar hålls för friska och duktiga nya rödnäsor!

Rapporter från valparna säger att allting bara går bra! Tänderna har tappats för att ersättas av nya och det är generellt full rulle. Vi har haft glädjen av att ha besök av Mikkel, Ronja och Ingrid på genomresa vilket resulterade i en förjulsträff då även Tarik och Marie kom. Full fart på de tre är väl det minsta man kan säga... Vi passade på att mäta dem och Virpi har sträckt sig till 45,5 cm, Tarik är 46,5 cm och Mikkel störst av alla med sina 47,5 cm. De ligger allihopa på ca 14-14,5 kg i vikt och är nu snart sex månader gamla. På sin väg tillbaka söderut stannade Ingrid till igen här hos oss och nu hade vi bokat in lite privatundervisning hos vår favorittränare och guru Ellinor Antonsen på Total Hund. Marie var också i närheten och ville till min stora glädje också vara med. Det blev som förväntat väldigt givande timmar tillsammans och jag hade kameran med så jag har satt ihop ett litet referat från träningen och lagt till lite bilder som ni finner i galleriet. Tusen tack till Ingrid och Marie som hade lust att vara med och för att ni är så otroligt duktiga med era hundar! Och tack till Ellinor som alltid ställer upp!

Det var väldigt skoj att se de tre syskonen tillsammans och Mikkel hade vi dessutom boende hos oss i flera dagar. De har olika personligheter men också otroligt mycket likheter. Jag kan inte vara annat än otoligt stolt och glad över denna kullen och deras ägare!

Annars så har vi firat jul i lugn och ro. Sovit länge på morgonen, tagit långa turer upp till toppen med hundarna och ätit en massa gott. Fysisk kondition är något vi alla behöver... Virpi har varit på miljöträning när vi besökt våra vänner och inte minst så har vi själva haft besök. Jing började löpa igen på julafton och kommer att vara i höglöp under utställningen i Göteborg nästa helg. Beklagar alla hanhundsägare, men så är läget. Hennes päls är på väg tillbaka i full fart men hon är inte fullpälsad än. Men vi håller alla tummar för att vi ska klara att ta hem ett cert såklart! Det kommer att vara massor med konkurrans men man måste ju hoppas! Och så ska vi förhoppningsvis prova lyckan i Finland sista helgen i januari, det blir spännande och inte minst ser vi fram mot att träffa Annina och Jani igen. Det är ibland fördelar med att resa i sitt yrke :)

Årets vinterkurs tillsammans med tollervänner startade också upp i december. Elva ekipage är vi som ska träna tillsammans fram till mars och ställa väl förberedda på kommande tävlingar. Jag går med Jing eftersom vi ska försöka hävda oss i bruksspår på allvar nästa år. Terminlistan har också kommit till slut och jag har börjat fylla kalendern med tävlingar. Virpi ska debutera i klasse D till hösten och då hoppas jag att Jing är uppe i klasse A. Viltspåren planeras också in och vi hoppas att Remus kommer med på landslaget i 2011 också trots en säsong utan HP, vi får se. Vi ska även till Finland och prova oss på spåren där eftersom Jings parning satte stopp för förra försöket. Det blir verkligen spännande! Och inte minst så är det att förbereda Jing för jaktprovsstart igen. En start i BK under våren och så hoppas jag vi kan göra ett försök i Ökl Tollingjaktprov på Specialen. Och kanske i AK på vårt eget prov här i Trondheim i augusti? Man måste ju sikta högt! Några utställningar blir det också, Jing behöver sitt sista cert så får vi se hur mycket det blir och var.


Tarik shows his tricks!

 


2010.11.28


 

Mycket har hänt den senaste tiden. Messi har debuterat i vänstervarvet förra helgen och blivit BIR valp med HP och väldigt fin kritik, grattis Lotta! Några nya bilder har vi också fått. Detta hade Eva Jönsson att säga om det stilige unge mannen:

4½ månad hanvalp av bra storlek. Bra proportioner i kropp, goda vinklar bak, lite rak i sin skuldra. Rör sig glatt och trevligt, utmärkt päls och färg. Trevlig helhet. Välvisad.
BIR-valp1 + HP


Mother and daughter, but who is who...?
One is BOB puppy and the other is BOS with CAC... ; )

Samma helg var även mamma Jing och syster Virpi i farten. Tillsammans med Elisabeth och Geir åkte vi över gränsen hem till mig för att delta i SSRK J/Hs årliga dubbelutställning på Wången. Jag var verkligen inte säker på om jag skulle ställa Jing då hon fortfarande inte har fått tillbaka pälsen. Men när vi först var där så var det ju inget att förlora, och det skulle verkligen visa sig vara helt sant! På lördagen var det en mycket trevlig fransk domare. Mot all förmodan så fick Jing faktiskt CK trots sin närmaste totala avsaknad av päls med förklaringen att hon var så fint byggd att det måste hon få! Ja, inte kunde hon dölja mycket i alla fall... I bästa tik blev hon placerad som nr 3, en liten plats bakom certet, men det gjorde ingenting! Vi hade redan fått mer än förväntat! Stort grattis till Geir och Elisabeth då Ricci blev BIR och Emil blev BIM! I tävlan om bästa jaktmeriterade gick självklart Emil av med segern.                                                 Virpi i ringen. Foto: Elisabeth Stene

 Sedan var det valparnas tur och Virpi stortrivdes i allt liv och betedde sig som om hon varit en erfaren vänstervarvare. Stod fint, tillgänglig utan en massa hopp och travade med mig så fint, otroligt nöjd med henne! Hon blev belönad med BIR och fick HP med en fantastisk kritik! Även Zenta var duktig och blev BIR-valp2 med HP! Och i BIS finalerna senare så blev faktiskt Virpi BIS4! Grattis till Emil som blev BIS5 jakt! Som flera kanske misstänker så blev dagens resultater firat med tillräckliga mängder bubbelvatten senare på kvällen... : )

Söndagen kom så och ännu en dag i ringen. Virpi var tydligt trött på morgonen och hon var denna dagen först ut i ringen. Stod jättefint och blev gärna hanterad men hade inte samma driv i springandet. Men hon blev BIR-valp1 igen och fick åter HP! Visserligen ännu en gång i skarp konkurrans av sig själv men med superkritik igen! Även Zenta visade sig flott och återtog gårdagen resultat.

Virpi. Foto: Elisabeth Stene

Sedan var det de vuxnas tur och Emil slog snabbt till och blev bäste hanne. Elisabeth höll sedan på att få dåndimpen när Lynx vann unghundsklassen framför sin vackra syster Zelda och fick CK! Jing var i strålande form även idag och trivdes i ringen vilket åter en gång blev belönad med ett CK från den finske domaren!! Samma förklaring som igår gavs som grund till CK...! Kan avslöja ett den genomgående kommentaren i kritiken var "tyvärr inte i päls idag". Trots en ganska stor öppenklass så var det bara Ricci som också fick CK (i champklassen) och därmed bestod bästa tikklassen enbart av våra hundar! Efter en del springande så gick mot all förmodan JING av med segern och kunde därmed inkassera sitt andra svenska Cert! Grattis till Lynx som andra bästa tik och Ricci som nr 3! I mötet med Emil så var det dock Emil som blev BIR och därmed blev Jing BIM. Grattis Elisabeth! Till BIS finalerna så hade Virpi sovit gott i sin bur större delen av dagen och var i härlig form. Dessvärre så blev det ingen plassering på oss idag men Emil blev åter en gång BIS5 jakt! 

Tusen tack för ännu en flott tur, Elisabeth och Geir! Och ett stort tack till Jannike och Remy för lån av Rödstugan!

Nästa utställningsäventyr blir MyDog i Göteborg 8 och 9 januari där Jing är anmäld. Virpi är en dag för ung för att kunna ställas (de måste vara 6 mån) men det gör ingenting. Det kommer att bli extra spännande då eftersom Jing kommer att stå för både SE U(U)CH och NUCH... Men jag glädjer mig lika mycket till att träffa Berra och Lizza som kommer att stå i Tollarklubbens monter! Och kanske blir det en liten tur till Finland i slutet av månaden, vi får se.

Sedan dess har det varit ganska lugnt här. Virpi har avslutat sin valpkurs och fått med beröm godkänt (i alla fall av mig). Det var väldigt givande och jag ser fram mot ny kurs till våren! Jag har äntligen tagit tag i att påbörja inlärning av avlämning och linjetag på matskålar. Det sista är hon en hejjare på medan det första kommer att kräva lite jobb... Hon har också fått prova på rundering/sök och funnit ut att en av livets stora glädjen är att springa runt i skogen och hitta snälla farbröder med köttbullar och kong! Det blir garanterat mer sådant, tack för hjälpen, Haakon! Remus blir bättre i benet hela tiden och med Jing småplockar jag med framåtsändning och lite annat. Men nu ser vi fram mot att Vinterkursen med tollergänget börjar!

 

 

 

 

 

Supershort summary:

As the fifth in the litter, Messi  has entered the showring and was awarded with BOB-puppy with excellent critique! Congrats and well done, Lotta!

Against all (coated) odds Jing has succeeded in getting her second Swedish CAC! As you can see on the pictures above, coat is what she has the least of still. So it was fantastic that two judges considered her so well built that they (partly) overlooked the lack of coat and gave her Excellent! Virpi has been placed as 2x BOB puppy and one BIS4 puppy! She is a real joy in the ring and behaves like a true princess, uneffected by everything around her!

Jing is entered in two shows in Sweden in the beginning of January and will then have the opportunity to get both the Swedish and the Norwegian show championship! We'll see what happends, the competition will be hard but I hope she has gotten her coat back by then.

Virpi. Foto: Elisabeth Stene

 


Jing in her true element...

 

2010.11.19


Messi 4 månader

Nya bilder på Messi och Lizza, tack Lotta och Anette! Hela gänget utvecklar sig väldigt fint och vi blir lika glada varje gång vi får bilder! Nya bilder på Tarik och Mikkel är också på väg, ska bara få loss dem från fotograferna först... ;)

Nu i helgen blir det utställning igen. Messi ska debutera i vänstervarvet även han och det blir på söndag. Vi hoppas ni får en fin dag med bra upplevelser! Jing och Virpi ska till Wången och SSRK Jämtland/Härjedalen och ställa både lördag och söndag. Jing saknar fortfarande både byxor och svansbehäng men det går som det går. Vi ser i alla fall fram mot en härlig tur tillsammans med Elisabeth och Geir och vi ska kose oss massor, äta god mat och skåla för det man kan skåla för! Tuuusen tack till Jannike för att vi får låna Rödstugan!


Lizza 4 månader


2010.11.14

Så har Mikkel tagit vänstervarv för första gången! Han deltog på Kongsberg HKs utställning i Kongsberg och blev beste hanne i klass 4-6 mån i stark konkurrans av sig själv, men med väldigt fin kritik också han! I mötet med den äldre valpen fick dock även Mikkel se sig placerad som nr 2. Grattis Ingrid!! Storasyster Ronja fick ett första pris hon med!

Correct head, good neck, correct topline, strong leg, good angulation.
1 Bhk 4-6 mån
2 Bhk valp totalt

Det som är tråkigt är att det finns vissa domare som tydligen inte bör döma valpar. Att en 4 mån gammal valp hoppar lite borde inte göra en domaren arg eller att han trycker valpen hårt i marken. Som tur är så är Mikkel en valp som är trygg på sig själv och med lite korv ordnar allt sig. Men kanske något att tänka på för andra som funderar på att ställa sin valp för denne domare.

Elisabeth var också på plats och snäll som hon är tog hon nya bilder på Mikkel som kommer senare i veckan, hoppas jag... :)

Gunnbritt berättade att Lizza minsann fick HP igår hon också, härligt!


2010.11.13


Sister and brother. Virpi and Tarik

Då har tre av syskonen debuterat i utställningsringen idag! Moxie var aldrig anmäld, det var jag som hade missuppfattat det, men det tar hon en annan gång! Lizza var först ut i Åstorp och hon blev BIR-valp 4-6 mån! Stort grattis till Gunnbritt och Anette! Visserligen inga konkurrenter i klassen men med alldeles strålande kritik:

4 månader. Härlig välproportionerad tikvalp, sött huvud, bra ögonfärg, bra hals och överlinje. Välansatt svans, kropp med bra djup och bredd. Fina tassar, bra benstomme, välvinklad fram och bak, mycket bra päls, bra rörelser. Härligt positiv tik.
BIR-valp + HP 4-6 mån

Här uppe var det Tarik som var först ute. Han var ensam hane i 4-6 mån och vann följaktligen den, med HP! Här i Norge så går tävlan om BIR/BIM mellan bägge åldersgrupperna och därför så fick Tarik möta den hane som vann 6-9 mån (2 st i den). Då våra valpar precis har fyllt 4 mån är det inte helt enkelt att konkurrera mot en 8,5 mån valp och Tarik blev nr 2. Men Marie och Tarik var jätteduktiga i ringen och lille kängurun både stod och travade fint, grattis Marie! Tariks kritk blev:

Typical puppy, nice head, nice angulation, excellent movement for his age.
1 Bhk + HP 4-6 mån
2 Bhk Valp totalt

Sedan var det Virpis tur och hon var liksom Tarik ensam i sin klass vilken hon alltså vann, med HP, och mötte tiken som vann 6-9 mån (2 st). Det blev en hel del springande både fram och tillbaka och upp och ner innan domaren till slut bestämde sig för den äldre tiken. Han sa också att det var väldigt svårt att sätta fram en när det var så stor skillnad mellan dem åldersmässig och de var bägge väldigt fina tikar. Vår lilla fröken var helt härlig både i ringen och utanför och hon visade sig fram som en liten prinsessa! Denna kritiken är jag väldigt nöjd med:

Typical female, excellent angulations, topline, substance and bones, beautiful movements, excellent temperament.
1 Btk + HP 4-6 mån
2 Btk Valp totalt

Tack alla vänner för en flott dag! Och grattis till Emil som blev BIR och Vixen som blev BIM med cert! Efteråt så fick Virpi och Tarik leka av sig lite och självklart tog vi lite bilder. Här kommer några. Syskonkärleken råder även mellan dessa två... ;-)


2010.11.07


Berra, Jing och Viprpi

En hel massa bilder blev det denna gången. Mest på Berra såklart! SuperBerra är inte bara duktig, han är snygg också! ;) 16 veckors bilder på Moxie har också kommit i brevlådan, tack Agneta! Moxie har också varit med som observatör på jaktkurs hos Sanna. Virpi har fått en egen bildsida. Och Lizza har gjort svenska av sig och fått nytt reg. nr. Antar att det inte dröjer länge förren de andra tre svenskarna följer efter. Hon har också varit på Tollarträff, där sköt de en massa men Lizza satt bara lugnt och tyst och såg på berättade en nöjd matte Gunnbritt!

Annars så går det mycket i jobb just nu. Och eftersom det kommit en halv meter snö under natten och kvällen så ser det väldigt mörkt ut inför nästa söndags brukstävling, BLÄÄÄÄ. Träningsinsatsen har väl inte varit mycket att skryta över heller men jag hade verkligen sett fram mot att få testa på B innan vintern. Jag har förvisso startat Remus tre gånger i B så helt grön är jag inte för klassen, men det är skoj! Vill gärna se hur Jing fungerar på fältet/fria söket, vi har ju i stort sätt bara tränat jaktfält. Nåja, vi får väl spara oss till våren istället. Hundarna å andra sidan tycker det är härligt...

Till helgen blir det debut för hela fem av Inliciovalparna i utställningsringen! Tarik och Virpi ska ställa på Orkanger på lördag, Lizza och Moxie ska ställas i Åstorp på söndag och Mikkel i Kongsberg samma dag. Det blir spännande! Jag hoppas och tror att de kommer att få fina erfarenheter och en massa miljöträning allihop!

I december startar vi också upp med vinterträningarna med tollergänget. Tänk, det är fjärde vintern vi har den kursen nu!! Och som jag glädjer mig! Vi blir 11 ekipage som ska bli lydigare under vintern nu :) Resultaten från dessa kurs är ju heller inte dåliga. Två st är uppe i Elite, en i klasse 3, tre i klasse 2, klasse B i bruks och flera som tagit apellmerket... Och inte minst så har vi det otroligt skoj ihop! Extra skoj för mig är att Tarik och Marie ska bli med i år :) Hade gärna gått med Virpi men jag måste prioritera Jing eftersom vi siktar mot klasse A/Elite till nästa år.

Lots of pictures this time. Most of Berra, of course! He's not only talanted but also good looking... ;) 16 weeks pictures of Moxie has also arrived in my mailbox, thank's Agneta! Virpi also got her own picture page.

Work is dominating right now so it hasn't been much time for training. And since we got half a meter of snow during the night and day, the utility trial next weekend seem not to happend. I had really looked forward to starting Jing in class B but now it seems like we have to wait until spring. Oh well, the dogs love it...

Next weekens five of the Inlicio puppie will make their debut in the showring! That will be sooooo exciting! I hope and trust that they all will have nice experiences from the ring.


Our little Virpi is growing...


2010.11.01


Drottning Jing...
Queen Jing...

Jing gör comeback från mammaledigheten med stil! Nästan exakt två månader efter att valparna åkt till sina nya hem så går hon in 522,5 p i bruksspår klasse C och fick därmed opprykk till klasse B!! Vi var nere i Sarpsborg och startade i söndags, i gott sällskap för i startfältet fanns också fler Nidarosingar, nämligen Tora och Silva samt Janne och Mossa. Morgonen började med fellesdekk/platsliggning (5 min med skott). Jing låg tryggt och fint men med lite pip så där blev det 8 p. Sedan var det lydigheten och det var bara helt härligt att gå med henne! Vi nollade krypen vilken inte alls var oväntat, den är inte färdig, och fick 8,5 på foran i lina/framförgående men resten av betygen låg på 9-10 p! Efter ett par timmars väntan var det till sist dags för spåret som gick på stora gräsåkrar. Spåruppsöket (som jag själv inte var nöjd med...) gav oss 10 p och när Jing sedan går spåret som limmad och i tillägg plockar alla åtta pinnar var ytterligare 10 p ett faktum! Att gå spår på stora öppna jorden ger ganska många utmaningar, dels så blåser det mycket, man ser och hör ekipagen som går vid sidan om och det är en mindre doftbild än i skogen. Men det spelar ingen roll för Jing! In i bilen och tillbaka till klubben, det som återstår är budföring. Blir lite stressad när jag ser att ekipagen med startnummer innan mig är på väg för att hälsa på hjälpföraren när jag svänger in, men sånt har vi ju tränat på ; )! Och bra gick det! Jing sprang som en kula och ytterligare 10 p var i box! 3 x 10 p och därmed hade vi kammat hem maxsumma på specialdelen, 300p! Totalt blev det en tredje plats på oss, efter klubbkompis Janne med Mossa och Tora och Silva blev nr 8 med GK, inte värst av Nidarosgänget! Tusen tack för sällskap och hejande under dagen!

Jing är anmäld till Nidaros stevne 14 november och förutsatt att det blir av så ska vi försöka oss på en start i klasse B... Vi har faktiskt bara startat två gånger i bruks, en gång i D och en gång i C, med uppryck på första försök : ) Men det kommer det inte att bli nästa gång, vi ska bara kose oss i spåret och testa lite på lydigheten. Och så ska det bli skoj att gå fält!

Under helgen har jag också haft den stora glädjen av att träffa Berra och Håkan flera gånger! Vi har varit och inspekterat området som vi ska ha valpkurs på i mars och bror, syster och mor fick springa och busa. SuperBerra fick besked av mor om hur man uppför sig och syster knuffade ner honom för skränten... Men han gav igen på syrran med att knuffa henne i vattnet i stället, mor vågade han inte prova på.  Berra är helt härlig och med det allra vackraste uttrycket! Självklart är jag helt objektiv här... Han och Håkan har en härlig kontakt och trivs med varandra, kan det bli bättre?? Tusen tack Håkan för att jag fick komma och hälsa på och att du tog dig tid att visa mig Backamo! Vi ses igen i januari : )

Eftersom turen ner innebar att jag skulle träffa Berra så lånade Henrik ut sin kamera till mig (det är inte ofta) så självklart har jag tagit en massa bilder! Både från tävlingen och Berra, men allra mest på Berra... Det kommer med andra ord nya bilder på både honom och Virpi när jag kommit mig hem till Melhus och nedlastningskabeln. Och på mamma Jing såklart!

Jing competed in utility work this weekend and she is really back in business! Barely two months since her puppies left she achieved 522.5 p out of 600 p in class C utility trial and advanced into next level (class B)! Jing competes in trailing and made an awsome work as she achieved full score in the trailing part with 300 out of 300 possible! She was also a pure joy to work with in the obedience part.

We also got to meet Berra and his owner Håkan several times this weekend. Berra has grown into a very handsome young boy with the most beautiful expression! I'm of course totally objective here... ; ) Håkan and Berra has a great connection and really enjoy each other, what more can one ask?!

Henrik's camera joined me on the trip and therefor there are plenty of pictures to expect, stay tuned!

2010.10.27


Deltagare på Inlicios spårkurs 22-24 oktober:
Arnstein & Yatsy, Ingrid & Mikkel, Gry- Yatzy matte, Johanna & Virpi, instruktör Ellinor, Marie & Tarik, Geir & Zenta  

 

Nästan två månader sedan senaste uppdateringen här... Aktiviteten med valparna blev utbytt mot "ny" valp i huset och att komma igång med träningen av Jing igen. Och jag kan lova att vi inte har legat på latsidan! Och ju mer som sker, desto mer efter blir man på uppdateringarna... Så för att jag ska komma igång igen så blir det bara delar återgivet i kortform här.

För att ta det viktigaste först, i helgen som var hade vi det första kursen för våra valpar i första kullen och tema var spår samt socialisering, upplärning och uppfostran av valp. Denna kullen är så lyckligt lottade att de har Ellinor Antonsen som "tante". Inte bara såg hon noga till att de inte frös första gången de var ute, hon ställde också upp för att lära småttisarna att gå spår! Då våra fyra "svenskar" har lång väg så blev det de tre norrbaggarna, Mikkel, Tarik och Virpi (15 v), som var med på kursen denna gången. Vi hade också glädjen av att ha med Geir & Zenta (7 mån) samt min kollega Gry, Arnstein och deras härliga Alaskan huskey Yatsy (13 v), som också är Virpis lunchlekkompis. Kort summerat så hade vi en fantastisk helg och lärde otroligt mycket, som alltid på Ellinors kurser. Det kommer en egen artikel om detta, tillsammans med Henriks fina bilder, så håll utkik! Tack till allihopa för att ni var med, speciellt till Ellinor! Uppföljning planeras...

Våra valpar fick efter avslutad kurs också prova på lite vilt. Jag hade tagit fram kanin, kaja, tärna och mås till dem. Och viltintresset är verkligen på plats! Alla tre tog alla sorterna utan at tveka. De var i band/koppel så att inte de skulle få möjlighet att sticka iväg och de bar bra. Speciellt Tarik tyckte det var spännande, han tvekade inte en nanosekund och han var själva bilden av stolthet när han gick runt med kaninen :) Inte någon övning men bara att upprätthålla intresset för vilt.

Helgen innan, 16-17 oktober, hade vi avslutning på träningsgruppen i bruks som gått över hösten. Det skulle bli spår i två hela dagar men då det hade blivit riktigt kallt och de flesta fortfarande körde på sommardäck var det vanliga träningsområdet uteslutet och det såg lite mörkt ut. Men med en snabb ringrunda till våra snälla grannar så fick vi gärna använda markerna runt oss här på Solgløtt, och det blev att kursen hölls här. Väldigt skoj att kunna husera sju ekipager med spår och lydighet! Bådar gott för framtida arrangemang :). Helgen var väldigt givande för mig och Jing och jag lärde mycket om beteende/adferd i spåret, vad som är önskeligt och inte och hur jag ska föra henne för att få fram den intensitet jag vill ha. Tusen tack till träningskompisar och självklart instruktör Ellinor!

Mycket kurs har det blivit denna månaden för 9-10 oktober vad det dags för uppföljningskursen i jakt för Sanna Hallgren som vi väntat på helt sedan i mars! Och Sanna lever som vanligt upp till förväntningarna. Mycket fokusering på minne och "mental kondition" samt avstånd. Hundarna lärde sig komma ihåg upp till fem områden och hålla dem i minnet. Lååånga dirigeringar mot kända områden samt minnesmarkering med flera dirigeringar först. Väldigt nöjd med Jings sista övning som blev en 140 m lång dirigering på en and! Härliga människor och hundar samt god mat och mycket skratt gjorde detta till ytterligare en fantastisk helg på Fosen! Tack till Elisabeth för gott samboerskap, som vanligt! Och vi ser fram mot nästa träff i maj...

Lagkampen är såklart inte att förglömma! Helgen 11-12 september arrangerade Tröndertollerne årets rödaste äventyr och det med stil! Otroligt vad man kan få till tillsammans! Alla gjorde ett jättejobb och arrangemanget blev mycket vällyckat (helt objektivt). Jag agerade som provledare och det var inget problem med de förberedelser som gjorts. Marie var tillbaka som domare (hon dömde även allra första Lagkampen 2007) och gjorde åter ett fantastiskt jobb, tack Marie! Massor av bra arbete att se, men det som imponerade mig mest var tollingen, det var verkligen fint arbete! Jag tar av mig hatten för de ekipagen som tollade, härligt att se! Som avrundning på helgen så gick Tröndertoller laget "Knekk & Brekk" av med segern och säkrade hemkomsten av Gullanda! Gratulerar även till "Nidaros Hot Dogs" som blev nummer 2, även det Tröndertollere! Tack till alla deltagare så glädjer jag mig till att träffa all igen i Hamarområdet nästa år!

Mellan all helgaktivitet så har det varit kurskvällar och träning av både det ena och det andra. Virpi går på valpkurs för att komma igång med grundmomenten och pysslar lite med avlämningar, pinnar och spår i tillägg till att bara vara valp och uppleva världen. Hon har också varit på Specialsök-kurs med Henrik och lärt sig hitta Yellow Label-te. Och hon är fortfarande härligt social och trygg, men massa leklust och krut i rumpan! I tillägg till att hon skäller på de vuxna, kissar inne ibland och har lärt sig (av Remus) att rota ut innehållet i papperskorgar och IKEApåsar över hela golvet. För Jing så har det varit en hel del jakt men de sista veckorna koncentrerar vi oss på bruksen. Nu på söndag startar vi i klasse C (lägre klass) spår i Sarpsborg. Det blir spår på stubbåker och det mesta kan ske, vi har ju faktiskt bara tävlar en gång tidigare i bruks! Remusgutten har sakta men säkert gått bättringens väg och får nu springa fritt (i långlina) och ta längre turer! Härligt för både honom och oss att både se och känna musklerna komma tillbaka. Han håller på med kurs i ID-spor Modul III och han och Henrik gör asfaltområdena (o)säkra på kvällarna :) Han gör också sitt bästa för att lära upp Virpi till ofog när han inte leker polis.

Rapporterna från valparna strömmar in och vi blir lika glada varje gång vi får ett mail, SMS, telefonsamtal eller en uppdaterad hemsida! Allt går fint och till de flestas stora glädje håller nu tänderna på att trilla ut! Vikten säger att de har rundat 10 kg och är fortfarande mat- och lekgalna. Fick träffa Mikkel och Tarik i helgen och det var underbart! Mikkel och Virpi är väldigt lika medan Tarik är lite lättare och otroligt snabb. Men de är fortfarande lika trevliga alla tre :)

Det sker ju ting i världen förutom hos oss och jag ska försöka komma ihåg några:

  • Grattis till Remus "valpar" som blev 3 år 12 oktober! Allt står bra till med dem allihop enligt säkra källor och det gör oss väldigt glada!

  • Remus son Genie ska förhoppningsvis bli pappa till sin första kull "hemma" på kennel Mariendals Rednose tillsammans med härliga Rajah (Viceversa Virgo Vestalis). Vi håller alla tummar för detta!

  • Remus "flickvän" och Genies mamma, Sida blev som första toller Dansk elitelydighetschampion! Otroligt bra jobbat Grete!

  • Gratts till Jings bror Josh som blev MH (Master hunter) i Kanada för inte så länge sedan! Den 11e i räcken och den första importen någonsin att uppnå denna titel!

  • Jings mamma Mila som gått genom en mentalbeskrivning med +209p, WOW! Härligt Nina!

Säkert fler saker jag har glömt, hoppas jag blir förlåten!
Ingrid & Mikkel, Johanna & Virpi, Marie & Tarik
15 v gamla och på spårkurs

 

2010.08.30

Valparna fyller verkligen både dagar och tankar och det har inte lämnat särskilt mycket tid till att skriva på hemsidan. Men valpköparna har blivit löpande uppdaterade om utvecklingen och det som hänt så jag hoppas de är nöjda. Nästan två veckor sedan sista skriverierna här och med allvarlig riskt för att vara tjatig så har det hänt OTROLIGT mycket! Utvecklingen har gått i ett rasande tempo och det som förut var en relativt sansad gäng numera är mer att jämföra med ett flipperspel med sju speedade kulor när de är vakna.

I takt med att de har blivit äldre har också behovet för att vidga sina vyer ökat. Som tur är har min pappa varit här i 10 dagar och agerat "kennelflicka", tack pappa! De har varit med på en hel del utflykter, för en vecka sedan var vi nere på stranden av Ånøya där de fick se vatten för första gången. Till stor hjälp hade vi Wenche och Stig som såg till att ingen smet under campinvagnarnas trädäck, tack för hjälpen! Bilder blev det såklart!

I fredags så tog vi turen till Jings träningskompis Vito som är en helt härlig jaktlabbe. Vito och Irene tog emot valparna både ute och inne där hela gänget stortrivdes med att stjäla Vitos alla leksaker och hoppa i hans säng. Att det var ett främmande hus med främmande hundar bekom inte gänget det minsta utan de stormade in och undersökte allt, härligt! Maken till lekfarbror får man leta efter, och bilder blev det självklart på detta också. Tusen tack för att vi fick komma på besök, Irene!

I går, söndag, så gick turen till Lundamo och Turbogänget. Lynx uppskattade verkligen besök och guidade hela flocken säkert ner på myren som undersöktes med noggrannhet. Speciellt älgspåret som kryssade stigen var spännande! Åter en gång TACK för att vi fick komma, Elisabeth, Stein Roar och Lynx! Efter hand blir det nog bilder från detta med :)

På tal om bilder så måste vi också visa er när Jack Russel terriern Lukas var på besök när valparna var 5,5 vecka. Ännu en flott lekfarbror, tack Geir! Här är de.

Dessutom så har det varit besök varje dag, de har provat sitt första spår och gått flera godbitssök. Vilt i olika former har också varit inom.

I och med att valparna blev 7 veckor har de också genomfört ett valptest och blivit fördelade till sina framtida hem. Testen de gjorde kallas för Puppy Attitude Test - PAT - och används mycket av polisen här i Norge för att hitta valpar lämpliga för tjänst. Vi var så lyckligt lottade att få Cathrine Sallaup, Kennel XO att testa vår kull. Cathrine är domare på k-test samt mentalbeskrivare på hund och har dessutom solid erfarenhet med denna testen både genom egna kull och andras. Valparna testas på en främmande plats och av en främmande person, efter en biltur. Sammanfattningsvis så är det en mycket jämn kull. Hela kullen väldigt socialt trygga, de har stor jaktlust och väldigt mycket bytesintresse. De uppvisade alla goda bruksegenskaper och alla valpar kan användas till allt! Kan väl erkänna att vi är otroligt stolta över vårt tornadogäng! Cathrine hittade både tjänstehund, IPOhund och sökshundar i kullen...

Detta var helt riktigt bara en valptest men den hjälpte till att se hur valparna agerade i en standardiserad situation och den visade oss tydligt saker vi tidigare bara anat. Den har helt klart nyanserat varje valp mer och gett oss tips och ideér om vad som kan vara viktigt att tänkta på i träning av just den valpen. Den hjälpte oss i fördelningen av valpar, även om den mest slog fast de tankar vi redan hade. Mycket spännande och lärorikt! Tusen tack till Cathrine som ställde upp för att testa valparna, Ellinor som var med och hjälpte oss att se och förstå samt Åsa och Sindre för lånet av kök!

Fördelning av valparna är nu alltså gjord och alla har fått sina tilltalsnamn. Det har varit allt annat än enkelt att bestämma vem som skulle var, speciellt för tikarna. Kullen har hela vägen varit jämnt både exteriört och mentalt, något som testen också bekräftade. Fyra stycken ska göra svenskar av sig medan de andra tre stannar hemma i Norge. Vi ska själva behålla en av flickorna hemma och det bli Inlicios 7th Heaven som nu kallas för "Virpi"! Att välja vem som skulle stanna hemma var otroligt svårt, alla tre är så jämna och det kunde egentligen lika gärna blivit någon av de andra två. Men Heaven har helt sedan de föddes haft en benägenhet att snika sig in i hjärtat och att hon sedan alltid var den som kom först när man ropade och dessutom är utbrytardrottningen som till varje pris ville ut till oss andra oavsett stakethöjd gjorde ju sitt. Väkommen i flocken, Virpi!

I morgon ska de till vetrinären för kontroll, parvovaccin, chipping och pass. På onsdag på blir det tur till Elite Zoo och ett äventyr i en djuraffär. På fredag anländer de första valpköparna och därmed börjar flytten. Jag kommer att storgråta samtidigt som jag vet att de kommer till helt fantastiska hem och inte kan få det bättre! Jag vet också att vi kommer att ha god kontakt med allihop och jag litar på att vi ofta får höra hur allt går! Var de ska presenterar vi efter flytten.

Jing är inte bortglömd i det hela. Vi håller på att starta upp igen för att hinna få med oss slutet av säsongen i bruks och förhoppningsvis också jakt. Förra veckan startade vi upp med en träningsgrupp i bruks och i helgen hade vi privatundervisning för Heidi Kvam tillsammans med Lynx och Vito med sina respektive bihang, TACK Irene och Elisabeth! En fantastisk dag och underbart att komma igång igen! Heidi levde helt klart upp till förväntningarna och ligger nu på listan med mina favoritinstruktörer i jakt tillsammans med Anita Norrblom och Sanna Hallgren! Jag räknar kallt med att vi kommer att se mer av denna damen. Därmed är all den tid som nu blir ledig efter valparna har åkt fylld med jakt och bruksträning, motivationen är på topp och vi ser fram mot en givande höst!

Remusgutten har fortfarande ont i sitt ben men vi har påbörjat uppträningen med simning och massage, så hoppas vi att han snart kommer i slag igen.
 

2010.08.19


Opinion är närgången

Idag är valparna 6 veckor och massor har självklart skett sedan sist. Vi har haft väldigt fint väder de senaste veckorna och valparna har stort sett varit ute från kl 08 på morgonen till kl 21 på kvällen. Nu så hänger de i kompostgallren för att få komma ut, dundrar över landgången och tar ett stort skutt ut på gräset. De har varit i skogen, i garaget, i källaren, på stora gräsmattan, hjälpt till att lasta släpet/hengern och skura golv. De har åkt skottkärra/trillebår, jagat en smällande soptunna och lyckats smita ut från inhängnaden både ute och inne. De har haft besök av en elghund (Mauser), en Cairnterrier (Stella), en Toller (Alfred) och en Jack Russel terrier (Lucas). De har också fått stifta bekantskap med vilt, både ensamma och hela flocken, liksom klöv och blod. Och inte minst så har de haft besök varje dag av både barn och vuxna med olik erfarenhet med hundar, TACK för all hjälp!

Jing är en duktig mor som börjar sätta gränser och lära dem gott uppförande. Viktmässigt så ligger de mellan 3 och 3,5 kg och de äter nu fyra mål mat om dagen. De är väldigt jämna i sin utveckling även om personligheterna börjar ta form.  De är duktiga att göra i från sig ute och sover som regel från kl 23 till kl 06. De är verkligen en härlig gäng! Nu har de blivit så gamla att de ska börja åka bil och utforska nya miljöer. Hav, sjö, myr och stad är några. De första uppställningsbilderna är också tagna och dem finner ni här.

Remus har gjort sig illa i tårna på höger bakben. Han har haft riktigt ont trots smärtstillande och det tog över en vecka innan vi såg någon bättring överhuvud taget. Röntgen av ryggrad, höfter, knä, has och tår visade inget annat än ett helt perfekt skelett utan antydning till pålagringar eller frakturer. Troligen har han vridit till tårna på något vis. Det är nu två veckor sedan det hände och vi ser lyckligtvis en klart bättring sedan Ingrid masserade och löste upp den spända muskulaturen som kom av att han hade ont. Tack Ingrid, Remus har fått en ny hjälte! Så nu är det att fortsätta med lugna koppelpromenader en stund till innan vi börjar uppträningen igen. Remus missade därför dessvärre Klubbmesterskapet i Selbu men har istället en hel höst och vinter med ID-spår Modul 3 att se fram emot!


Valphagen inne. Ganska tom, eftersom alla är ute...


Dimme och kråka


I källaren


Sover gott ute


Element är fotomodell


Dimme tar på den värdiga posen


2010.08.06

Idag rundar valparna 4 veckor. Bara 4 veckor kvar, var tar tiden vägen??? Sån här ser viktkurvan ut för gänget, på speciell begäran! ;) Vikt (gram) på y-axeln och ålder (dagar) på x-axeln. Sense och Born har alltså tippat över 2 kg gränsen idag och alla fortsätter att stiga fint. Wish, som är minsteman, är den som ökat mest i vikt procentuellt och han har gått upp nästan 540%! Så han kommer nog inte att vara minst så länge till.

Annars så har de varit ute för första gången i tisdags, då var det en liten tur ut på terrassen. I onsdags så var de helt ute på gräsmattan, åt och sov ute i det fina vädret. Det är inte bara bara att komma sig ut här, först ska de bestiga en hög tröskel, sedan ta sig över ett par meter med trä-terrass och sedan ner för en ganska lång landgång innan de är ute på gräset. Och hos oss så har man fått ben för att använda dem, alla har tagit sig ut helt på egen hand, också nedför landgången! Visst har vi lockat och pockat för att få dem framåt men de har gjort det på egna ben. Nu har de varit ute en 5-6 gånger och är redan mycket säkrare på vägen. De har också börjat utforska hela huset och dammsugaren står framme, den är skoj att hoppa på och busa med! De har tagit några tupplurer ute och även haft picknick med både fast och flytande föda. De är en mycket social gäng som gärna gosar (och biter!) med oss. Vi har haft besökande varje dag sedan i söndags och det spelar dem ingen roll vem det är som klappar eller lyfter dem, härligt! I nästa vecka blir det hundbesök av Drox (kelpi) och Mauser (elghund grå) som ska visa dem att hundar kan se ut på många olika sätt. CD med skott och fyrverkeri står på i varierande volume men ingen lyfter så mycket som ett ögonlock för smällarna.  

Tack alla vänner som tagit sig turen, vi hoppas ni kommer tillbaka för tänderna blir vassare och vassare så de behöver något att använda dem på... ;) Tilltugg till kaffen uppskattar vi också :) Och de av våra vänner som inte varit här än, vi har öppen dörr för snälla valpklappare.

För att kompensera att det var en stund sedan det blev serverat bilder för ni nu här en heeeel massa! Varsågod!


2010.08.02


Norske Retrieverlandslaget i viltspor 2010
Fra venstre på bildet:
NVCH SE VCH NUCH SE U(u)CH Vildandens Humle af Tingcha og Henrik Jensen
NMB-08 NORD VCH Farthingale the Norwegian Sea og Gry Stenvold
NORD VCH NUCH Mementos Iturbia og Peter Melchior
NVCH DK VCH Av-Zan-laz Drømmende Brum og Hilde Foss
NVCH SE VCH Sæterskogen’s Kia og Silje Hatlen
Bak, med flaggene, står lagleder Helge Growe (tv) og medlem i NRKs sentrale sporkomité Geir Kojedal (th).

Gratulerer Sverige med nok en seier!

 Norge kom som nr. 2. Alle hundene på det norske laget fikk 1. premie.

Poeng ble beregna for hver ekvipasje ut ifra bedømmelsen de fikk på de ulike punktene på kritikksjemaet. Poengene til ekvipasjene på laget ble så summert. Det viste seg da at svenskene vant, i år igjen, med 107 poeng. Både Danmark og Norge hadde 97 poeng, men Norge hadde til sammen 1 "Utmerket" mer på kritikkskjemaene og vi fikk dermed andreplassen - knepent foran danskene. 

Vi er godt fornøyde med resultatet og har hatt ei svært hyggelig helg i Åfjord. Vi må berømme NRK avd Fosen og Åfjord JFF for å ha arrangert et kjempefint mesterskap!

Fler bilder på våra pojkar :)


2010.07.30


Guess who this is...

Då var ännu en Special till ända. Som alltid en härlig upplevelse med massor av folk och duktiga hundar. Jag och Elisabeth körde tillsammans och hade första och sista stopp på Crille's Place hos Marie och Niklas, tusen tack för att vi fick stanna över! Vi ankom Kolmården camping i god tid på torsdag eftermiddag där vi bodde i jättefina stugor som Niklas och Geir hade ordnat till gänget. Vi delade den med Emildottern Zelda och Jenny & Henrik - tack för trevligt sällskap! Vi hade också diverse trevligt besök på grillning och champis under helgen :) Det är alltid en känsla att gå runt på campingen och det är tollare överallt, en kort luftetur blir en lång pratrunda! Jag var där utan hund men Elisabeth visade sitt goda hjärta och lät mig ha Lynx som lånehund hela helgen, TACK Elisabeth! Vad skulle jag gjort utan lilla Gaupejenta, en härligare hund får man leta efter :)

Mycket bra jobb var det alltså att se, speciellt i jaktrutorna. Huvudsakligen tysta och duktiga hundar som tog allt vilt och som fördes trevligt. Skoj att se tollingjaktprov, behöver veta vad jag ska träna på inför nästa då jag satsar på att ställa Jing i Öppen klassen, man måste ju ha mål och ambitioner :) Stort grattis till alla som uppnådde sina mål och är nöjda med sina hundar! Ett extra grattis går till Jings uppfödare Annina som tog hem Juniortollarmästartiteln med Naatti som gjorde ett fantastiskt arbete på jakten! Och till Cicci och Hugo som blev Tollarmästare för andra året i rad, det är verkligen en prestation!

På söndagen var det utställning och jag fick förtroendet att ställa Lynx både i juniorklass och för Årets Viltspårtollare och även hennes bror Lowe i Avelsklass och Bäste hane, tack för det! Inga problem att visa dessa hundar, de ordnar det själva, bara att hänga i snöret och skoj var det! Grattis Emil till strålande resultat för dina barn och till alla andra vänner! Måste också sända ett tack till Ronny & Guro som gav oss husrum i regnet när Geirs tält hade blåst sönder under natten, så fint väder hade vi...

Flera av våra kommande valpköpare var också att träffa på Specialen, det var mycket trevligt! Jag hoppas verkligen att vi ses där nästa år också och glädjer mig redan massor till det!

På tal om valpar så har det självklart hänt en hel del de fem dagarna jag var borta. De är idag 3 veckor gamla och har flyttat ner från andra våningen till vardagsrummet och den större valphagen där. Bilder på det kommer men ni får än så länge nöja er med 19 dagars bilder, både enskilt och tillsammans. De har fått klorna klippta igen, en andra ormekur/avmaskning (Banminth) och har rundat kilot (de flesta snart på 1.5 kg). Alla sju mår prima, växer fint och tränar sina lungor mer och mer. De är ganska jämna fortfarande men en del personlighetsdrag börjar synas, men det återstår att se om de är de samma vid 8 veckors ålder. I nästa vecka så börjar besöken att komma och den viktiga socialiseringen sätts igång.

Namn har de alltså redan fått. Valpköparna har börjat spåna på deras vardagsnamn och tre av pojkarna och en av flickorna har hittills fått "arbetsnamn" :) Men deras stamtavlenamn blir följande:

Hane 1 - Inlicios 1st Born
Hane 2 - Inlicios 2nd Opinion
Hane 3 - Inlicios 3rd Wish
Hane 4 - Inlicios 4th Dimension
    Tik 1 - Inlicios 5th Element
    Tik 2 - Inlicios 6th Sense
    Tik 3 - Inlicios 7th Heaven

Hoppas ni gillar namnen lika mycket som jag gör :)


2010.07.20


Oldie but goldie from last year. Jing in action!

Då är det Jings tredje födelsedag! Lilla Loppan har väl mest firat den i valplådan men hon har självklart också fått en födelsedagspresent, fältsök med tre kråkor och två trutar! Lilla mamman var mer än lycklig för att få jobba, och det med VILT! Hon hämtade alla i fint tempo med väldigt fint bruk av näsan trots snårig terräng och helt vindstilla. Den godaste maten får hon hela tiden just nu så där blev det inget "extra". Stort grattis också till alla bröder, och självklart stolta morbröder/onkler, Kimi, Otto, Kairo, Nitro och Josh!

I valplådan går det bara fint. Hela gänget växer, nu har de börjat att försöka gå och ögonen håller också på att öppnas! Ljudnivån stiger också och när mamma kommer så kryr det verkligen i lådan! Några få bilder från idag, 11 dagar gamla finns här.

Then it's Jing's third birthday! Our little heart has spent it mainly in the litter box but she of course got a present, fieldsearch with three crows and two seagullls! Dear mother was more than happy to get to work and especially with GAME! She collected all of them in nice speed, using her nose to perfection, well needed in the bushy terrain with no wind whatsoever. She already eats the very best so no "extras" there. A big congrat also goes to her brothers, and proud uncles of course, Kimi, Otto, Kairo, Nitro and Josh!

Everything well in the puppy bin. All of them are growing nicely, now they have started to try to walk and their eyes are starting to open! The noise-level has risen and when mummy comes there is truly action in the box! A few pictures from today can be found here.


The bar is open!


2010.07.16


The latest addition to the puppy-pack...

Så har det gått en vecka och valparna har blivit lika gamla. Alla fortsätter lägga på sig och växa fint. Alla kommer också att få mörkt pigment i olika grad, nosarna håller redan på att skifta färg. Idag blev klorna klippta för första gången och de fick även sin första ormekur/avmaskning (Banminth). Inte bara snadder menade de, väldigt konstig konsistens jämfört med mammas mjölk! Det togs nya bilder igår  (6 dagar) och de ligger nu ute tillsammans med lite mer fakta. Namnen är bestämda men de ska valpköparna få första titten på innan de presenteras här. Som nämnt så är alla valparna tingade och det kommer att komma till fantastiska hem! Vi glädjer oss till att lära känna våra valpköpare bättre och ser fram mot en massa skoj tillsammans!

De senaste två dagarna hade vi glädjen av att ha Anette och Ola Vildand på besök här hos oss. Remus och Jing blev lika glada för att se dem som vi! Tack för härliga dagar med god mat, mycket prat och värdefulla tips!

Stackars Remus får inte mest uppmärksamhet just nu. Valparna bor på ovanvåningen så hit upp får han inte komma. De första dagarna var han väääldigt nyfiken på de konstiga ljuden och dofterna men efter en tillsägelse från Jing (och oss) så försöker han inte komma upp mer utan han håller sig duktigt på bottenvåningen. Det har också varit uttag till årets NM i viltspor men dessvärre så kom inte Remus och Henrik med eftersom de inte fått något HP än i år. Men däremot så håller vi alla tummar och tassar för lilla Favvis-Lynx som dryga ett år gammal ska representera tollern i år, stort grattis Elisabeth! Remus och Henrik får iställt ladda för Nordiska mästerskapen i viltspor som går av stapeln 1 augusti...

Och i nästa vecka åker Johanna till året höjdpunkt,svenska Tollarspecialen för att mingla utan hund. Henrik bli hemma för att passa valparneaoch träna Remus. Jag hoppas att jag får träffa många av er där! Vi vill också åter igen säga tusen tack för alla hälsningar i gästboken! Otroligt att så många följer med på våra småttisar och liksom vi ser fram mot att följa dem genom livet!

A week has passed and the puppies are equally old. All keep gaining weight very nicely and grows steadily. All of them will get dark pigmentation on the nose and most of them are changing already. Today the nails were cut for the first time as well as they were given their first de-worming. Not just yummy according to them, a very strange texture comepared to mum's milk! We took new pictures yesterday (6 days) that you can find here. Their names are decided but the puppy-buyers will get first peek at them before they are introduced here. As mentioned, all the puppies are spoken for and they will have fantastic new homes when the time comes! We really look forward to getting to know our puppy-buyers better and to have a lot of fun together in the future!

Poor Remus is not getting to much attention lately. The pups stay at the second floor so he's not allowed up here. The first days he was veeery curious on the strange noises and smell that came from upstairs but after being firmly told of by Jing (and us) he has kept himself downstairs. Unfortunatelly Remus did not qualify for this years National Championship in Game-tracking but we keep all our fingers crossed for our favorite-Lynx and Elisabeth, huge congrats!!! So Henrik and Remus has to focus on the Nordic Championships that are held on August 1st...

Next week Johanna takes of for the event of the year, the Swedish Toller Specialty! An event that can't be missed, even if I will go without dog. Meeting friends and see a lot of good Toller-work is the goal. Henrik will take care of the puppies and train Remus. I hope to meet many of you there! An we once again would like to thank for all the greeting we have gotten in the Guestbook! Fantastic that so many people follows out puppies and look forward to see them grow up!


2010.07.09

Då har Inlicios första kull anlänt, och det i rekordfart! Jing genomför en födsel på typiskt Jing-maner och innan man vet ordet av är det färdigt! Det blev fyra hanar och tre tikar, mor och valpar mår bra och har det finfint.

Först och främst hade jag inte förväntat födsel än, men räknat från första parning så är det 61 dagar. På morgonen märkte Henrik att Jing hade fått mer päronform än tidigare, hon åt heller inte hela sin frukost och var allmänt orolig. Oro, grävande samt kissing tilltog utöver dagen. Temperaturen låg stabilt på 37 grader men varken mer eller mindre. Men hon var inte i sämre form än att hon kampade med Remus om favoritbollen på gräset två timmar innan födsel! Remus hann först för en gångs skull... ;-) Vid 16-tiden var vi ute en runda och när vi kom tillbaka hem uppförde sig Jing "konstigt". Upp på rummet och i valplådan och inte länge efter började värkarna/veene att bli märkbara. 17.07 kom den första hanen och fem minuter senare hane nr. 2. Och så fortsatte det, på en timme hade Jing fött fram fyra hanar och två tikar! Då trodde vi egentligen att det var färdigt men Jing hade minsann en till på lur och kl 18.42 föddes den sista tiken! Så mycket för röntgen...

Alla sju är ganska mörka i pälsen och de var också väldigt jämna i storlek. Vi har en minsteman på 256 g och sedan ligger de andra mellan 306 och 360 g. Inte massor med vitt men de flesta (alla?) har vita tassar och några vita bröst, tre med vitt i pannan och tre vita svanstippar. Ingen överteckning. Allihop är livliga och matglada.

Tusen tack till Birgit för att du ställde upp på kort varsel och var vår fasta klippa och till Elisabeth för telefonstöd! Vad vore man utan sina vänner?!

Bilder blev det självklart några av och dem finner du här!

 Inlicios first litter har arrived! Jing carried out a birth in typical Jing-manner and before you knew it, it was over! Four males and three females showed up and both mother and puppies are doing great!

First and foremost I hadn't expected birth yet, but counting from first mating it is 61 days. This morning Henrik noted that she had changed chape a bit and gone more towards the famous "pear-shape". She also did not eat all of her breakfast (!) and was generally restless. The signs were more obvious throughout the day but her temperature stayed firm at 37 degrees Celsius. But she wasn't more effected than that she could compete with Remus over her favorite ball on the grass, two hours before birth. Remus won, for once... ;-) Around 16.00 we were out for a walk and when we came back, Jing behaved "strangely". Straight up to the puppy-bin and not much later the first she had the first labours. 17.07 the first boy arrived, the second five minutes later and on it went. One hour later Jing had given birth to four males and three females! Then we belived that it was all over but Jing had a surprise coming, half an hour later the last female arrived! So much for x-ray...

All seven are quite dark in the coat and even in size. We have our little gentleman of 256 g and then the rest weigh between 306 and 360 g. Not lots of white but all (?) have white socks, some white chests, three with white in the forehead and three white tailtips. None with to much white. All of them are lively and with an appetite!

Henriks camera was of course present and here are some pictures!


2010.07.04


Can you count how many...?

I fredags var vi och tog röntgen av Jing för att få vet hur många småstövlar hon gömmer i magen. Vi, och andra, tyckte att hon var ganska stor och självklart så var vi oerhört nyfikna på antalet! Tre röntgenbilder blev tagna innan vi och vetrinären blev eniga om att vi kunde se sex stycken skallar med tillhörande ryggrad! Så Jing håller på samma antal som sin mamma Mila men jag måste väl erkänna att jag hoppas på en annan fördelning av kön... :-) Jing var nämligen ensam tik och har fem duktiga och stiliga bröder. Men vi tar självklart emot de som kommer med stor glädje! Så det är alltså 6 valpar i magen! De är väldigt aktiva, sparkar och står i, förstår inte hur Jing får sova. Men hon fortsätter i sin fina form och är med på alla turer, maten går ner på högkant, hon äter nu dubbelt så mycket som förr. Vi passade på att väga henne också och hon har gått upp tre kilo, från 16 till 19 kg, ca 20%. Hon går snart in i sin sista vecka av dräktighet och under kan du se hur hon ser ut nu.

Det har varit full rulle i helgen med utställning, lydighetsprov,grillning och valpintressentbesök, allt lika trevligt! Det har varit en mycket framgångsrik helg för Tröndertollerne då Peik tog storcertet på NKK utställningen på lördagen och blev därför NUCH Natu-Peik, grattis Emma! På kvällen var det den traditionella grillningen med Tröndertollerne och som vanligt var det en härlig gäng med hög champagneföring hela kvällen, vi hade ju massor att fira! På lördagen så var det Teddy och Nina som såg till att certet stannade i Tröndelag på NRK Trondheims utställning, grattis Nina!! Remus blev också ställd, med en förväntad slät röd i Championklassen som resultat. Förväntad eftersom det blivit domarändring i sista sekund och då visste jag att vi inte skulle få mer. Men det var väldigt trevligt för domaren höll öppen förklaring till varje klass och varför hon gjorde sina val, det är alltid intressant. Remus är för låg och för liten för henne, men han fick beröm för sitt härliga uttryck samt att han är i fantastiskt fysisk kondition. Och så blev jag väldigt stolt över sista raden på kritiken, "... og vist til perfeksjon!". En trevlig dag som alltid med Tröndertollere runt ringen! Efter utställningen var det raka vägen till Schäferhundklubben som hade lydighetsprov och Elisabeth och Emil skulle starta i klasse 3. Jag kom dessvärre försent för att hinna se dem men möttes med den härliga nyheten att det hade gått kanon och de har uppryck till Elite! Otroligt bra, Elisabeth och beklagar den varma kaffen...!

On Friday we were and x-rayed Jing to find out how many RacingBoots she is hiding in her stomach. Three images were taken before the vet and us agreed upon the number of six! So Jing sticks to the same amount as her mother but I must admit that I'm hoping for a different distribution of sexes. Jing is the only female and has five talented and handsome brothers. But no matter what, they will all be welcome! They are already very active and kicks and bounces around in Jing's stomach, I can't understand how she can sleep. She continues to be in great shape and is still with us on all daily walks in the forest and food is very appreciated. She has increased from 16 to 19 kg in weight (although it looks a lot more) and is soon entering her last week of pregnancy. A new photo of her can be seen below.

It has been a busy weekend with shows, obedience, barbeque and nice visitors. Remus was on the small show of the local retrieverclub and got a Very Good. Although he was praised for his excellent expression as well as being in "fantastic physical condiditon", that's nice! And a lot of good results for the local Toller-gang, congratulations to all, especially Emma & Peik who got their NUCH, Nina & Teddy who got their first CAC and of course to Elisabeth & Emil who advanced into Elite-class in obedience!! Fantastic!


The latest development in Jing's pregnancy, six little RacingBoots bouncing around! (And yes, we need to cut the grass)


2010.06.27

Nejdå, vi har inte gått i graven, det har bara varit väldigt mycket att göra på jobbfronten och i övrig tid har hundarna prioriterats. Mycket som ska vara färdigt till att vi ska ta ut semester när valparna kommer, för det ser det ut till att de gör! Det är svårt att få på bild hur mycket Jing har ökat i omfång så vi jämför med hur hon såg ut när hon tog storcertet i Pingsthelgen, nästan två veckor efter parning :) God och rund om magen! Hon är i alldeles strålande form och skogspromenader med antingen fältsök eller spåruppsök står på den dagliga planen, aptiten har såklart ökat och hon är också generellt lugnare. Just nu håller kontoret, som har stått i "tillfälligt" tillstånd i 1 1/2 år, på att rustas upp för fullt för att både se till att vi har riktigt bra arbetsplatser hemma och för att fungera som valprum de första tre veckorna. Valplådan ska tillverkas de närmaste dagarna och så blir det dags för Jing att flytta in.

Men en del aktivitet har det varit, fredag i förra veckan var jag och Jing och såg närmare på spåruppsök för Ellinor som är vår lydighet- och spårguru. Jag har provat med en del olika metoder där jag inte har varit helt nöjd med resultaten så jag ville hitta sättet för att få henne att gå rätt ut och ta upp spåret. Och Ellinor har svar på det mesta! På lördagen träffades Alfred, Peik och Jing med sina respektive bihang för att träna spår i ösregn, kuling och 5 grader... Det var gott att komma in till peisen efter fyra timmar i skogen! Men det var en riktigt givande träning, för alla hoppas jag. På söndagen var vi och såg Birgit & Blixt och Emma & Peik vinna klasse 1 respektive klasse 2 i lydighet med uppryck på Nidaros BHKs tävling! Stort grattis till er bägge! Jing var med och charmade till sig en massa godis.

Remus och Henrik var denna helgen i Selbu för samling för Retrieverlandslaget i blodspor. En fin helg med träning och socialt. De passade också på att starta på Selbu TBKs årliga prov och fick åter ett 1:a pris. I år hade också domarna på Selbuprovet bestämt att det måste var vilt i spåret för att hunden ska ha chans på HP. Och det var inget vilt i Remus spår. Men de fick "Utmerkt" på tempo och det är en seger i sig! Stort grattis till Wenche och cocker-Pippi som för tredje året i rad vann hela provet!

Så måste vi också skicka ett STORT GRATTIS till Jings halvbror, WW-10 Fireheart's Kid Sundance "Ramon" som följer i pappa Jounis fotspår och blev BIR och Världsvinnare 2010 i Herning, Danmark, grattis Saija!!! Grattis också till kennel Lauvstua för hela tre vinnartitlar, igen!

English will follow...


2010.06.14


Vinnare av provet 12/6 blev welshen Yxsjøstugans Princess Mira, nr 2 NVCH DKVCH Av-Zan-Iaz Drømmende Brum och nr 3 var Jing!

Då blev det en helg till med viltspår, denna gången dubbelprovet i Åfjord. Vi är lyckligt lottade här i Tröndelag med många välarrangerade spårprov och så även ute på Fosen, tack till arrangörerna för ännu ett lyckat evenemang! Remus var anmäld och Jing stod som reserv eftersom det berodde dels på hennes egen form och dels på var i världen jag befann mig om hon skulle starta. Men jag kom från fältarbete i Karasjok precis i tid och då det var hundar som inte kom till start så fick även Jing och jag vara med. På lördagen var det ganska varm och torrt, och eftersom det inte är en vädertyp vi har varit bortskämd med i år vållade det problem för många hundar, hela 14 av 26 startande fick nolla. Både Remus och Jing visade fin spårning och fann slutet utan några större problem. Jings klöv var borta men en dosa leverpastej fungerar fint det med! Remus hade varit lite vinglig i spåret denna dag medan Jing gått som en symaskin över ljung och myr och detta visade sig ge betalning när det var dags för premie utdelning! Bägge fick 1:a pris och Jing blev faktiskt provets 3:e bästa hund! Inget HP då detta endast delas ut om det är kontakt med vilt i spåret på detta prov. Men vi var bägge nöjda med att ha sänkt tempot i spåret och att våra hundar hade hanterat värmen och det torra underlaget så bra!

På lördagen såg det inte ut som om Jing skulle få plats men under dagen var det en hund som olyckligtvis blev stungen av jordgetingar och därför inte kunde starta, så vi fick det spåret. Remus och Henrik var först ut och de gick ett väldigt fint spår i lagom tempo ända till klöven, men heller inte idag var det något vilt att träffa på. Sent ut på eftermiddagen var det sedan Jings tur och då hade vi lite förhoppningar eftersom det var fårbjällor som lät i hela området där hennes spår gick. Men inte ett enda får att träffa i spåret! Men hon gick oavsett ett helt fantastiskt spår med enorm noggrannhet och precis lagom fart! Det var lagt i lite "otraditionell" terräng med klättrande i stenrös, på väg, genom täta buskage och branta skränter, ingen utmaning för Jing som spikade varje bloddroppe! Bägge hundarna blev åter belönade med vars en 1:a och ingen placering idag. Men vi väldigt nöjda med dem bägge två! Stort grattis också till Remus landslagskompis flatte-Brum som med Hilde också fick två 1:or och desstutom blev provets andra bästa hund på lördagen!   

Då Jing är en mycket arbetsglad dam som är van vid stor aktivitet av både träning och tävling så är inte 600 m spår någon större ansträngelse för henne. Och hon var väldigt lycklig för att få spåra! Med två 1:a pris och en pallplacering vill jag säga att Jing nu tar mammaledigt från tävlandet med stil!

För nu börjar det helt klart att synas att hon är dräktig :D! Jag kom ju tillbaka efter att ha varit borta i fem dagar och nu har hon fått mage och blivit bredare över ryggen samt att hennes aktivitetsnivå har gått ner ett hack. Hon har ju inte så stort huvud normalt men det kommer ju att se minimalt ut nu när kroppen lägger ut sig! ;) I övrigt är hon i strålande form och spurtar som en tok efter bollen och är med på arbete vid minsta vink.

Så vill vi också sända ett STORT GRATTIS till Jings bror Nitro som blev finsk viltspårchampion FINVCH i helgen! Nu är fyra av de sex syskonen champion, inte illa!

Och tro det eller ej, jag har äntligen fått ordna till första albumet från parningsresan! Det är bilder från Jing och Boots första möte, och det är ganska många, men jag tror att det är några stycken där ute som uppskattar det :) Ytterligare album är på väg.

Another weekend with game-tracking and again we are again very pleased with the achievements of our dogs! Remus was entered since a long time, while Jing stood as reserve as we wanted to see how her condition was as well as we weren't sure where in the world I would be. But everything sorted out well and Jing also got to start. There were two days of competition and Remus and Jing got 1:st prizes both days and Jing finished as 3:rd best dog of all on Saturday!

As Jing is lady with very high motivation for work, as well as she's used to lots of training and competitions, a 600 m track is no strain to her. And she was very happy to be tracking! So with two 1st prizes as well as third best dog we feel that she now is taking maternity leave in style!

And yes, things are starting to show on her! I've been away for five days and I could really see some changes when I got back, her belly has grown and she's gotten broader over the back. But she is still in great shape, runs like mad after her favorite ball and is ready for work as soon as I am!

We also wish to sent a BIG CONGRAT to Jing's brother Nitro who achieved his Finnish game-tracking championship (FINJVA) this weekend! Now four out of six in her litter holds champion-titles, not bad!

I finally managed to put together the first album from the mating trip! It's pictures from Jing and Boots' first meeting and it's quite a few, but I think that is appreciated by some people out there... :) More to come.

 

2010.06.08


Proud parents to be - Jing and Boots

Bland fjällbjörken på en topp i innre Finnmark satt jag spänt och väntade på telefon från Henrik som var på ultraljud med Jing. På en topp satt jag för att jag skulle kunna få täckning för mobiltelefonen och i innre Finnmark eftersom jag just nu är på fältarbete i Karasjok. Och jag var väldigt spänd! Men glada nyheter kom till slut från Trondheim då vetrinären hade konstaterat att Jing var dräktig, både genom palpering och ultraljud! Jag tror alla toppar i närheten hörde hur glad jag var... :) Så nu är det bara fem veckor kvar till underverken förhoppningsvis tittar ut!

Among the mountain birches, on a summit, in the middle of Finnmark, I sat anxiously awaiting for Henrik, who was at the vet with Jing to do ultrasound, to call. On a summit, because I needed my mobile phone to work and in the middle of Finnark as I'm presently in Karasjok doing fieldwork. And I was very anxious! But fantastic news reached me from Trondheim, finally! The vet established Jing's pregnancy and I think all summits in the area heard my joy... :) So now its only five weeks until the little miracles hopefully will pop out!


2010.06.06

I går steg vi upp alltför tidigt och styrde kosan mot Nord-Tröndelag och deras årliga viltstpårprov. En kall (frost i gräset på morgonen!) men vacker dag med perfekt spårväder blev det. Detta är alltid ett trevlig och välorganiserat arrangemang, så också i år, tack för det! Henrik och jag drog spåren efter varandra och för samma domare. Remus var först ut och gjorde ett väldigt fint arbete! Det är bara helt härligt att se hans iver och vilja att finna fram och inget kan rubba hans fokus i spåret. Det gillade domaren verkligen också, däremot så gillade han inte tempot, som var alldeles för högt för hans smak och där rök HPt. Surt! Sedan var det Jings tur och hon gjorde också ett väldigt fint arbete i lite mer krånglig terräng, även om jag skulle vilja ha lite mer fokus i spårkärnan. Själv tyckte jag hon höll ett lagom tempo  (något domaren också tyckte rätt efter spåret, men han ändrade sedan åsikt) och hon är helt grym i vinklarna. Så både Henrik och jag var väldigt nöjda med hundarna (inte lika mycket med oss själva...) och tillbringade resten av eftermiddagen i solen med prat och fika. När det omsider var dags för prisutdelning så blev det vars ett 1:a pris på Remus och Jing, härligt! Men den som var drottning för dagen var utan tvekan Lynx som på sin andra provstart åter går in till 1:a med HP och provbäst!! Denna unga fröken har precis fyllt 1 år och har verkligen visat vad hon går för! Vi tar av oss hatten för Elisabeth och Lynx åter en gång!  Grattis även till Emil som också fick en fint 1:a pris och till Decoy och Vixen som gick in till vars ett 3:e pris!

Alla tre vill ha klöven??                              

After a way to early morning we headed north to participate in the yealy game-tracking contest held in Nord-Tröndelag by the local Retriever club. As always, a very pleasant and well arranged contest that we return to every year! Both Jing and Remus participated and both got a 1st prize! They both did excellent work, Remus in particular, but they held a bit to much speed for this judge. We are never the less very happy with their work! Huge congratulations goes again to Elisabeth and Lynx who took a replay of last weekend and AGAIN became best dog of the whole contest! We are more than impressed!


 

2010.06.03

Remus och Henrik deltog i årets första viltspårtävling i lördags och fick ett 1:a pris! Det var dubbelt så många hundar deltog i provet mot vad det brukar vara och spåren bar dessvärre präg av detta. Men ett hejdundrandes GRATTIS till Elisabeth och Lynx som i lilla frökens debut blev provets bästa hund av 39 startande!!! Vi är mäkta imponerade!

Nu på lördag så blir det start igen på Nord-Tröndelags prov i Ogndalen. Då ska både Remus och Jing starta och det blir förhoppningsvis Jings sista tävling på en stund. Vad gäller hennes tillstånd så är det inte mycket att rapportera, inget syns på henne utom att hon möjligen är lite tröttare än vanligt. Eller kanske önsketänkning?! Det blir i alla fall ultraljud i nästa vecka, så håll tummarna! Ska också få till bilderna från parningsresan snart.

Kennel Inlicio har ingått samarbete med Purina ProPlan då både Remus och Jing har ätit ProPlans Lax och Ris i många år och vi har alltid varit storförnöjda med detta foder. Så nu är de också våra officiella sponsorer och vi ser fram mot ett gott samarbete i många år framöver! Så om inte förr så hittar ni mig i ProPlans monter på Dogs4All... :)

Henrik and Remus started the years first game-tracking contest on Saturday and got a nice 1st prize! It was twice as many dogs participating as usual, something that unfortunately could be seen on the quality of some of the tracks. But a HUGE congratulation to Elisabeth and Lynx that won the whole shabang!!! On her debut no less!

The coming Saturday both Remus and Jing will start in a game-tracking contest further north. Hopefully this will be Jing's last contest for a while. Regarding Jing and her present state there isn't much to report. Nothing obvious can be seen except that she perhaps is a bit more tired than usual. Or perhaps just wishful thinking?! Shes always hungry so that's no sign... Either way, Henrik will take her to do ultra-sound next week and we will know more. Keep your fingers crossed!

Kennel Inlicio has entered an agreement with Purina Pro-Plan as both Remus and Jing has eaten their dry-food for years and we are very pleased with it. They are now our official sponsor and we look forward to a fruitful cooperation for many years to come!


2010.05.27


Jing - Best of Breed and Mikkel - Best of opposite Sex.
Judge: Sam Houston Mcdonald, USA.
Photo: Elisabeth Stene

Då var pingsthelgens stora arrangemang avvecklat, och det med stil! Norsk Retrieverklubb firar 50 år i år och hade därför jubileum utställning i dagarna två på Bogstad Gård utanför Oslo. Bägge dagarna delades det ut Stor cert vilket gjorde att deltagelsen blev extra stor, på lördagen var det 57 vuxna och 7 valpar och på söndagen 60 vuxna och 7 valpar. Jing var efteranmäld till utställningen då jag inte visste hur det såg ut med tider i förhållande till löp, parning och dräktighet förren i allra sista sekund. Men det klaffade perfekt i tiden och Jing är i en alldeles strålande form och i fantastisk päls! Och det skulle visa sig att det var fler som var eniga i det. :)

Elisabeth och jag ankom campingplatsen och vår minimala hytte sent på kvällen på fredagen, konstigt vad milen går fort när vi är på tur! Trötta som få så stupade vi i säng för att hinna få någon timme på örat innan allt drog igång alltför tidigt på lördag morgon. Vi var på plats tidigt och riggade upp våra burar och fina gula parasoller, som förövrigt syns på bilden ovan, och kunde inta observationspositionen för dagen. Emil var först ut och trots sitt pälslösa tillstånd blev han tredje bästa champion hane med CK! När det närmade sig slutet av dagen så var det äntligen Jings tur. Hon var ensam i bruksklassen och hade därför gott om plats att visa upp sig i ringen och det resulterad i ett CK! Jublande glad gick vi in för att tävla om beste tispe, och ni skulle sett min min när domaren placerade Jing först!!! Det var en otrolig känsla, Lilla Loppan bästa tik av alla och dessutom StorCert! Sedan följde BIR-BIM finaler i de olika klasserna och Jing mötte Milton i bruksklassen där hon blev BIR! I slaget om det "stora" BIR-BIM var det Mikkel som blivit bäste hane och följaktligen mötte Jing till "dust" :) Efter några rundor med löpning och uppställning så kom åter den otroliga känslan när domare gav mig BIR-rosetten och orden "You are my Best of Breed!". Hade vi en bra dag? JAAAAA!!!

Jag måste också berömma domaren, han gav alla flera chanser att visa fram sin hund på bästa sätt, var mycket trevlig och hade härlig humor medan han dömde. Och så gjorde han lite show av det hela, för att behålla spänningen. Jadå, jag är självklart partisk, men det var väldigt trevlig att ställa för honom, oavsett resultatet.

Det hade tagit ganska lång tid i vår ring så när vi var färdiga så behövde vi inte vänta väldigt länge för BIS finalerna. Jing skulle ju in i både Bruksklassen och stora BIS. Hon fortsatte att visa fram sig lika underbart som hon gjort under hela dagen, uppmärksam och glad, stod som en stenstod när domarna kände igenom henne och visade fram sin härliga driv i steget. Levergodis hjälper också... ;) Det slutade med att hon blev BIS 4 i bruksklassen! När jag sedan såg vem som skulle döma BIS så visste jag att vi skulle bli sist. Den domaren har jag ställt Jing för som junior och då fick hon nätt och jämt en slät röd, så att hon inte alls var hans typ var jag helt klar över. Och mycket riktigt så blev vi placerade som nr 6 av sex raser. Men vi var där och representerade rasen på ett bra sätt, så jag är nöjd.

Behöver kanske inte nämna att champagne och härlig grillmat intogs under kvällen för att fira dagens fantastiska resultat!

Söndagens utställning började på samma sätt som gårdagens, dock med ett avsevärt långsammare tempo och tankearbete, i alla fall iför våra huvuden, dagens domare tänkte inte vänta utan här gick det undan. Hanarna avverkades snabbt. När det sedan var Jings tur var jag fundersam, hur skulle detta gå? Men jag hade inte behövt oroa mig, två röda och ett rosa band kom fort min väg och jag jublade åter, CK! In i BTK bar det och än än gång visade Jing att hon är helt i toppen och hon blev placerad som tredje bästa tik! BIR och tredje bäst tik på två dagar för två väldigt olika domare, jag är otroligt stolt! I BIR-BIM finalen mötte vi åter Malin och Milton och denna gången var det Milton som drog det längsta strået och blev BIR bruksklasse. Men inte nog med det, Milton tog också det efterlängtade StorCertet och kan numera titulera sig både NUCH och NORD UCH, stort grattis Malin!!! Självklart går ett stort grattis också till Shanty och Anne-Lise som blev BIR och till Nina Tollergrenda som blev BIM och tog StorCert!

På måndagen var det workingtest som stod på programmet. Ni kan tro att det sög något otroligt i tävlingstarmen för att efteranmäla Jing! Men jag behöll förnuften och fick istället träna på det som är viktigast: bara vara och inte bry sig. Det är nämligen ingen bra ide för förhoppningsvis dräktiga tikar att bada så mycket och eftersom det var en post med tolling och såklart vattenmarkeringar var det bara att tygla sig. Workingtest kan vi alltid ställa på senare, vi vill ha valpisar först! Men Jing var med runt på tre poster och fick sitta i skogen med en massa främmande hundar när det sköts överallt och folk kom och gick om varandra. Nema problema, härligt! Självklart uppmärksam och ivrig i början, men det blev fort lugn och ro (och gräsätande). Stort grattis till Guro och Salsa som blev bästa toller i BK med 85 p! Och till Ronny och Mikkel som klämde till i AK och lyckades vinna Ole Brum priset för andra året i rad!

Tusen tack till Elisabeth, Emil och Lynx för ännu en härlig tur, det är aldrig tråkigt i ert sällskap!

During last weekend the Norwegian Retriever club held two large shows to celebrate their 50th anniversary. Both day the "large" CAC was awarded which surely contributed to the many entered dogs, the Tollers had 57 entries on Saturday and 60 entries on Sunday! I had entered Jing in the very last second as it turned out to fit very nicely with the mating and everything else. And that Jing is in fantastic shape as well as coat didn't make things worse :) Me and Elisabeth made the trip, as we often have before, and as always we had a great time!

To cut to the chase, on Saturday Jing really caught the eye of the American judge and not only became Best female, she was also chosen Best of Breed with CAC out of 57 adult Tollers!!! That's our girl!

In the BIS finals she was placed as BIS 4 in the working class, and as BIS 6 (out of six breeds) in the big BIS! All the way she behaved at her very best, attentive and happy, stood firmly for the judge's examination and showed off her wonderful stride! Really good treats helps as well... ;)

Champagne of course, and barbeque was on the menue in the evening to celebrate!

On Sunday the Tollers had an English judge that didn't waste any time and quickly went through the males as well as females and before I knew it was time for Jing. And once again she showed her worth and ended up as third best female! Fantastic!

Top placement two days in a row for two quite different judges, we are so proud of our girl

!
Photo: Elisabeth Stene


2010.05.15


The lovely couple

Äntligen hemma efter 4881 km. Lite av en tur, men väl värt det! Bägge hundarna var väldigt glada för att komma hem. Remus har varit mycket intresserad av Jing ända sedan vi kom tillbaka, vi tar det som ett gott tecken. :) Tusen tack, pappa, för att du tog hand om honom när vi var i Tyskland! Och så ville jag bara visa några bilder på paret och inte minst på snyggingen Boots...

Finally back home after 4881 km of driving. Some trip, and it was well worth it! Both dogs are happy to be home. Remus has been veeery interested in Jing since we got back, we take that as a good sign. :) Just wanted to show you some pictures of the couple and not least the handsome Boots...


Sitting in the lovely garden


Playing is fun!


What a gorgeous boy...


Do I need to say more...?

Alll picture are ©Inlicio

 


2010.05.14


We hope for a bunch of these in the middle of July! Although a bit smaller... :)

Då är vi på väg hem efter en mycket lyckad och fantastiskt trevlig parningsresa. Jing var väldigt nöjd med mitt val av make till henne och jag själv blev helt förälskad i Boots :). Vi anlände till famlijen Hoffman på söndag eftermiddag efter en fin och avslappnad tur ner genom Tyskland. Boots var den förste som mötte oss när vi kom och charmerade direkt med sitt öppna, trevliga och avslappnade sätt. Efter en liten stund med hälsande på både folk och hundar så fick alla andra på fyra ben gå in i huset och Jing fick komma ut för att undersöka platsen. Det var fort gjort, hon var milt sagt ganska otålig för mer action... När Boots så kom ut tog det nätt och jämt fem minuter med lek innan de parade! Rätt tid, jajemen! De hängde i 12 min och sedan blev Jing stoppad i bilen igen. Det var en mycket nöjd och lättat Johanna som satt på terassen med en öl i handen och ett stort leende på läpparna efter det! 

Nästa försök gjorde vi på tisdag morgon. Då tog det 2 sekunder innan parningen var igång med resulterande häng i 23 min. Jag är helt övertygad om att denna parningen var på helt perfekt tidpunkt och inget kunde ha fungerat bättre!

Tredje och sista parningen blev tidigt på torsdag morgon, innan vi skulle köra hem. Det började lika fint som på tisdagen men så drog sig Jing undan precis innan avslutning och ville hellre leka. Hon var alltså helt på slutet av ståperioden. Efter några minuter med lek så blev det ändå parning med 21 min häng.

Totalt så blev det alltså parning på dag 14, 16 och 18. Vi vet att vi prickade både början, topp och slut av perioden med så vällyckade parningar som det går an att ha. Bägge hundarna var lekfulla och glada, ordnade allt själva och tycket mellan dem var tydligt. Allt ligger med andra ord till rätta för en fin kull med valpar, blir det inget så vet vi i alla fall att det inte beror på parningarna. Boots var en effektiv gentleman som visste vad han gjorde och Jing var lika duktig och villig utan sura miner och man skulle inte tro att det var hennes första parning. Och hon gillade helt klart Boots... :D

Vi fick lära känna Boots under dagarna i Tyskland och fick även se honom jobba. Jag kan ju säga att jag är otroligt glad över att det är han som (förhoppningsvis) ska bli pappa till Jings kull och mycket tacksam för att Doris lånade ut honom till detta! i min uppfattning så är han verkligen en toller utöver det vanliga och han innehar väldigt många goda egenskaper som jag hoppas han lämnar till sina valpar. Han kompletterar Jing på många områden, liksom hon kompletterar honom på andra, och bägge är trevliga, enkla hundar med massor av lust att vara till lags och att arbeta tillsammans med sin förare.

Under dagarna vi bodde hos famljen Hoffman blev vi mottagna med största gästfrihet! God mat, god dricka (självklart blev det firat med champagne!), spännande diskussioner och massor att lära! Vi kan inte tacka nog för detta! Det är en annan viktig del av "hunderiet", man får nya vänner och blir många upplevelser rikare!

Självklart tog vi en massa bilder och de kommer så snart vi kommer hem!

Then we're on our way home after a very successful mating trip. Jing was very happy with my choice of mate and I also fell in love with Boots! :) We arrived at the Hoffmans on Sunday afternoon after a journey south through Germany. Boots was the first to greet us and charmed us straight away with his open, friendly and relaxed manners. After talking and hugging people and dogs those on four legs got to go into the house while Jing was let out to investigate the surroundings. That went quickly as she was ready for more action, to lay the least... When Boots was let out it took less than five minutes before the mating was complete! Right time, yeah! After 12 min of hanging (don't know the right English word, sorry) Jing was put in the car again. It was a happy and relieved Johanna that sat on the terrace with a beer in the hand and a smile on the face!  

Next try was on Tuesday morning. It then took 2 seconds before there was full action which resulted in 23 min of hanging together. I am absolutely convinced that this mating on the perfect time and nothing could have gone better! 

Third and last mating took place early Thursday morning, right before we were leaving. It started just as nicely as on Tuesday but just before the "finish" Jing pulled away and wanted to play instead. She was apparently close to the end of her willing period. But after a couple of minutes of running and playing they mated again and hung together for 21 min.

So in total we had mating on day 14, 16 and 18. We know that we got both the start, peak and end of the fertile period with matings that couldn't have been better! Both dogs were playful and happy, took care of the whole thing themselves and it was apparent that they liked each other. In other words, we have good odds for a lovely litter of puppies.  If we don't get any, we know that it wasn't because of the matings or timing. Boots was an efficient gentleman who knew what he was doing and Jing was just as good and willing, without pulling a face and one wouldn't believe it was her first mating. And she really liked Boots... :D

We got to know Boots during our days in Germany and also got to see him work. I must say that I am very happy that he (hopefully) will be the father of Jing's litter and very grateful to Doris for letting him! In my opinion he is an exceptional Toller and he possess many qualities I value, and I hope he will give them on to his puppies. He supplements Jing in many ways, as she supplement him in other, and both are pleasant, easy dogs with plenty of will to please who loves to work.

During the days we spent with the Hoffmans we recivied utmost hospitality. We were wined and dined , had very interesting discussions  and learned a lot. We can not express our thanks towards them enough! This side of having dogs is also so important, one gets new friends and many new experiences!

We of course took lots of pictures and they will come.


2010.05.07

Då har vi nått Deldestination II, nämligen Malmö. Det är så fint med denna turen att vi kommer inom familjen hela vägen och får stannat och umgås! I går var vi inom Oslo för att ta ett nytt blodprov och blev fint mottagna på Vetrinärhögskolan, en spännande plats tyckte Jing. I tillägg till blodprovet tog även vetrinären ett utstryk för att komplettera. Detta visade att cellerna har börjat förändra sig, men hon är inte klar än. Det var vi helt klara över, men fint att höra att det rör på sig. På eftermiddagen (cirka i Halmstadtrakten) ringde jag för att höra om blodprovet. Jing låg på 7 nmol/L vilket innebär att hon inte har haft ägglösning än. Troligen har hon det på lördag och tidigast parning på söndag kväll. Eftersom hon fortfarande var såpass lågt värde så är detta endast gissningar utifrån erfarenhet, men då de har mycket av de på Högskolan tar vi utgångspunkt i det.

Men vi litar inte enbart på blodprov och labstudier, vi har ju en supernäsa i huset som slår det mesta, nämligen Remus. Han har full koll på Jing hela vägen och han tar det helt lugnt ända till det verkligen är dags. Men då tar det till gengäld verkligen av också... ;) Remus har än så länge varit helt enig med vad progesteronet har sagt och även om han börjer bli lite mer intresserad så tar han det fortfarande med ro. Vi kan i alla fall vara helt säkra på att det inte är för sent! Men detta gäller bara för Jing, som han lever med, låt honom träffa en annan tik på vilken som helt dag i löpet och han blir halvhysterisk som alla andra hanhundar. Om han inte får checka ut henne tillräckligt grundligt vill säga, vilket han sällan får. :)

Så nu tar vi det lugnt och träffar familjen här i Malmö en dag till innan vi fortsätter söder ut, vi har ju kommit halvvägs!

Then we've reached Transfer II, Malmö in south Sweden, and my father. The blood sample we took yesterday showed that we still are early, Jing had a progesterone level of 7 nmol/L, meaning she still hasn't had ovulation yet. Based on their experience (which they have alot of) the vet guessed that the earliest mating would be Sunday evening. So that's the preliminary plan.

But we don't put all our trust in blod samples and lab analyzis, we do have a super-nose in the house, Remus! He has Jing fully covered the whole way and takes it easy until it's time. But then he really let's us know as well... ;) He has so far agreed with the progesterone levels measured and chills. So we can definately say we are not to late. But this only holds true for Jing, who is a part of his pack, give him another female in heat and he will be heads over heel on love, just like any male! 

So for now we take it easy and meet family here in Malmö for another day until we continue south, we're actually half-way!


2010.05.04

Progesteronprovet vi tog i morse visade att vi fortfarande har en stund att vänta, hon har inte börjat stiga i värde än. Nytt prov är inbokat på Vetrinærhøyskolen i Oslo på torsdag förmiddag, då är hon på dag 11 så något borde börja hända! Men tålamod är en dygd har jag hört, synd bara att det inte är en av mina... ;)

The progesterone test we did this morning shows we still have to be patient a while, she has not begun to rise yet. A new test is scheduled for Thursday morning in Oslo. She is then on day 11 so we expect something to have happend. Patience is a virtue, pity it's not one of mine... ;)


2010.05.03


Genie in May 2010, just earned himself a new title in obedience! LP2...
Photo: Brian Esbensen

Glada nyheter fick vi idag av Brian, husse till Remus son Genie i Danmark! De hade ställt i klasse 2 i lydighet i Hilleröd i helgen och tagit hem ett 1:a pris med 189,5 p och uppryck till klasse 3! Stort GRATTIS till Brian och Genie! De startade för en vecka sedan också och då missade de första priset med ynka 0,5 p, men det tog de alltså igen idag. Nu står LP3 på programmet! Genie ställde också på utställningen och fick ett fint Very Good i öppenklassen. Grattis till "bror" Tumle och Heidi som fick Excellent på utställningen och dessutom LP2 förra helgen!

Spänningen stiger när det gäller Jing och i morgon bitti ska vi ta progesteron prov för att se hur hon ligger an. Om hon följer tidigare cykel så skulle jag tippa på att det blir parning under helgen. Nu har vi en lååång resa framför oss, 4400 km t/r. Tur att vi har svart bälte i bilkörning... :)

I helgen var jag med Elisabeth till Selbu och besökte Hoinndagan för att heja på tollergänget som startade i LP. Solveig och Lotta startade i Lkl 1, Emma och Peik i Lkl 2 och Elisabeth och Emil i Lkl 3. Solveig och Lotta tog lika gott ett 1:a pris i sin debut och blev nr 3 i klassen, GRATTIS! Emma och Peik visade upp ett strålande program och var irriterande 1,5 p från uppryck, på sin första start i klassen! Bra jobbat! Elisabeth och Emil var också de debutanter i sin klass och även här var det massor av strålande arbete att ta med sig vidare! De kommer att ha upprycket klart innan sommaren, det är jag säker på! Och medan Elisabeth tävlade med Emil så fick jag glädjen av att ta mig av lilla Lynxen och hon är väldigt lik Jing på samma ålder. Allt går i hundratio knyck och böjer man sig ner så är det såklart för att pussas, snuttfia! Tack för turen, Elisabeth!

Good news from Denmark where Remus' son Genie got a 1st prize in obedience level 2 this weekend! Way to go, Brian and Genie!They were also in the show where Genie got a Very Good. Brains and Beauty that is...

We are now getting closer to action when it comes to Jing. Tomorrow we will do a progesterone test to check her level. If she follows the same cycle as previously, I'd guess there will be mating this weekend. But we will see, keep your fingers crossed :)


2010.04.27


Jing is heading for new adventures!

Då var det äntligen dags, Jing har börjat löpa! Som vi har väntat på en stund, så såg alltså Jing det för gott att börja löpa lite tidigare än det vi ursprungligen trott. I nästa vecka styr vi kosan mot Tyskland för att träffa Boots, och hoppas att Fröken blir lika nöjd med mitt val av make till henne som jag är!

Vi var också på utställning i helgen som var. Eller rättare sagt, vi kom för sent till utställningen och blev därför inte bedömda. Tabbe från både mig och arrangör kan man säga. På infon vi fick från NKK så stod det mycket riktigt att uppmöte tid för utställningen var kl 10.00, samma tid som utställningen startade. Men det stod också att vi skulle dömas som nr 35 i ringen, och för mig innebär det att vi antagligen tidigast skulle komma in i ringen ca 11.30, realistiskt sätt, men det är alltid skönt att var ute i god tid så vi kom redan kl 10.40. God tid trodde vi, men det visade sig att tollerna hade startat först i ringen och var redan klara. Enligt arrangör och NKK så är det uppmötetiden som gäller, inte när man ska i ringen... Men varför sätter man då ut att ekipagen ska bedömas som nr 35 i ringen när rasen är först av alla??! I PMet stod det bara en vägbeskrivning och ingen som helst info om genomförande av utställningen eller ringar. Vi blev faktiskt bedömda av domaren, men det spelade ingen roll eftersom det stod Ikke Møtt över hela kritiklappen och inget räknades. Summerat: slappt av mig att inte checka upp varför det var sån skillnad på uppmöte tid och bedömande i ringen, men jag måste säga att jag är inte alls imponerad av genomförande av utställningen av NRK Fosen. Sura pengar, men nog om det.

Annars så har vi kost oss med blodspår de senaste dagarna då vi egentligen skulle ha suttit på färjan till Finland på lördag. Finska spår är skoj! Bägge hundarna var superglada för att komma igång igen med spåren och jobbade helt fenomenalt. Men då det inte blir några finska spår i år eftersom Jing har börjat löpa så får vi satsa på de norska istället. Det går lika bra menar Remus och Jing, bara vi gör dem längre ;)

And finally she has started, Jing is now in season! Even though she's a couple of weeks early from what we originally thought, we have been expecting this for a while now. Next week we head for Germany to meet Boots, and I hope that Little Ms will be as happy about my choice of mate for her as I am!


2010.04.22

Spännande nyheter fick vi igår! Remus och Henrik är uttagna till Norska Retrieverlandslaget i viltspår för andra året på rad! De ska vara med och representera Norge vid Nordisk Viltspormesterskap for retrievere som arrangeras den 1 augusti här i Norge!

Exciting news reached us yesterday! Remus and Henrik  have been selected to participate in the National retriever team in game-tracking for the second year in a row! They will represent Norway at the Nordic game-tracking championship for retrievers that will be arranged August 1st here in Norway. Way to go, guys!


2010.04.19


Hallå kompis! Valp-Jing och ridgeback i lek. Inte så mycket om förändrats faktiskt... ;)
Hi there buddy! Puppy-Jing and a Ridgeback playing. Not much that has changed actually... ;)

Jadå, vi ligger efter här. Påsken firades här hemma på Melhus med strålande väder och 10 grader, perfekt påskväder med andra ord. Det blev både skidturer och trugeturer på hundarna samt lite jaktträning såklart. Men det viktigaste av allt var att jag fick vara med då Ricci födde Tollerriccs första kull den 4:e april! Tusen tack Geir, för att jag fick vara med på detta, det var en stor upplevelse och inte minst väldigt lärorikt för mig! Det känns bra att ha en liten idé om vad som förhoppningsvis komma skall. Och det blir extra spännande att följa dessa fem valpar genom livet!

Förra veckan var Jing och Remus stadshundar då vi var nere hos min familj  i Malmö. Alltid en upplevelse för våra "bonnehunnar" att komma in till allt vad en större stad innebär med ljud, rörelse och inte minst doft! Det är mååånga hundar som går runt i parkerna och det är väääldigt spännande. Bägge våra röda tar detta på rak tass och tycker hissar, garage, bilar, barnvagnar och hundar är hur kul som helt, härligt! Post som kommer hoppande in genom ytterdörren är dock ett fenomen som måste skällas på. Men det är skönt att komma tillbaka till skogen och kunna springa så mycket man vill och följa spåren efter älg, hare och rådjur. Många trevliga besök fick vi dessutom till och det var verkligen skoj!

Henrik fortsätter att ta härliga bilder och är åter med i en fotokonkurranse där man skicka in bilder varje månad. Jings alternativa tollande har ni sett tidigare, det var i februari. Men marsbidraget blev faktiskt månadens vinnare! Tema är "Hund til nytte" och här kan man väl säga det är humor som är i fokus för Henrik :D  Du hittar det här!

Igår var det Tollertreff på Sveberg och en massa trevliga människor med röda hundar dök upp för att höra mer om grundläggande apportering och inte minst för att prata med varandra. Tack för ett fint träff!

Annars så rör sig det mesta just nu om Jing. Vi väntar faktiskt på att hon ska börja löpa vilken dag som helst! När vi var på väg ner till Malmö så trodde vi nästan att vi skulle stanna kvar där några dagar extra för att spara oss 2200 km (t/r Melhus) och kunna köra rätt ner till Tyskland, men så blev det inte. Allt hänger faktiskt i luften just nu, både hon och Remus är anmälda till utställning på lördag och den är trygg, men vår tur till Finland för att gå viltspår samt brukskonkurransen lite senare återstår det att se om det blir något av. Men är man så dum att man planerar in allt det när man väntar på löp så får man ta det! :) Så här "duttas" det i rumpan med vitt papper varje dag för att var säker på att starten inte missas, he he... Men det dröjer väl helt säkert eftersom det är så efterlängtat, vi har verkligen stor tro på denna kombinationen och glädjer oss till att träffa Boots! Längtan efter egna valpar har heller inte direkt blivit mindre av att få vara med och uppleva Riccis små underverk. Uppdateringar om utvecklingen utlovas.

Behind as always with updating these pages. But as spring is finally on its way other things have priority. Like walking in the woods, training the dogs, meeting family and friends. But I promise to do better with the English part as well!

We've been travelling quite a lot the last months, I've been to South-Africa main part of March and the last week we were in Sweden and Denmark, visiting family as well as working. The doggies got to be real city-dogs for a while and enjoyed it, loooots of smell and other dogs in the parks, elevators, cars, pavement and people everywhere. But I think they also enjoyed coming back to the woods where they can run as much as they like and track the elk, deer and hare.

Anyway, life seem to circle around Jing at the moment. We are expecting her to come into heat any day actually. All the signs are there (and Remus agrees) but as we are wating for it so eagerly it will probably take a while... Ladies, eyh?! ;) Dearly awaited it is as we have so high expectations for this combination and we really look forward to meeting Boots! And Doris and Thomas of course!

While we wait I have managed to plan a whole lot of things, on Saturday Remus and Jing are going to a show, we booked a trip to Finland to try their game-tracking and a utility test is also in the loop. Stupid? Yes, but it's so much fun! And at the end of the day it will be Jing that decides what we are going to do anyway. :)

So stay tuned for updates... :)


2010.04.01

Så blev det nästan en månad sedan sista uppdateringen. Men mycket har hänt i mellantiden, som vanligt.

6-7 mars var jag, Elisabeth och Geir på andra delen av NKKs Oppdretterskole. Damerna Indrebø och Bremnes är duktiga och kunniga föreläsare som höll oss alerta och koncentrerade hela helgen och vi formligen sög åt oss en massa viktig och spännande information runt det att vara uppfödare. Denna delen går mer på det praktiska med valpfödsel och uppväxt och allt runt detta. Jag kan verkligen rekommendera denna kursen och skulle gärna ta den igen om jag får möjlighet! Kursen kom också på en väldigt bra tidpunkt, både för mig och Geir :) Så nu är jag "diplomerad" uppfödare inom NKK.

Rätt efter helgens inspirerande och spännande kurs så bar det av till Syd-Afrika för att tillbringa nästan tre veckor allra längst syd i landet. Inte som semester utan i jobbet men det var en väldigt spännande upplevelse! Syd-Afrika är ett otroligt vackert land men också ett land med enorma klyftor mellan fattig och rik. Två dagar var jag i en av nationalparkerna och fick se elefant, zebra, giraff, sköldpaddor, antiloper och en massa andra djur. Ett eget album för det kommer men jag kan inte låta bli att sätta in ett par bilder :) En resa full av upplevelser (och jobb) som lämnar utrymme för eftertanke och reflektion över sin egen tillvaro. Får du någosin möjlighet att åka till Afrika, gör det!

Jag kom hem på torsdag eftermiddag och på fredag bar det av till NRK Fosens traditionella Palmehelgjaktkurs som jag deltagit på tre tidigare år. Det höll på att inte bli något av men då Sanna Hallgren på Aktiviva hade möjlighet att komma och hålla kurs blev vi traditionen tro. Jag har gått kurs för Sanna tidigare då hon var här i oktober 2009 och höll kurs för Tröndertollerne så jag gladde mig verkligen över att få ha henne som instruktör igen! Och självklart levde Sanna upp till mina förväntningar, och även för de övriga deltagarna skulle jag tro. Då Sanna själv är ägare till heta och arbetsivriga tollare vet hon att lägga vikt på att sänka förväntningar och att kunna "ta tempen" på sin hund. Ovärderlig kunskap om du frågar mig. Med tre tollare, två labbar och en flat såg vi på dirigering och markering och hur man kan variera och vidareutveckla övningar inom detta. Fokus var riktat mot detaljer, som hur man ska sända sin hund, hur länge ska men vänta innan man sänder, hur ser din hund ut när den är het eller avslappnad etc. Att kursgänget redan har bestämt sig för att boka in Sanna i höst för uppföljningskurs kan väl tyda på att vi alla var väldigt nöjda med kursen, tack Sanna! Jag var väldigt nöjd med Jing under hela helgen, hon var verkligen taggad på att få jobba samtidigt som hon var lyhörd och kunde slappna av. Visserligen är hon lite för tänd i början men hon har den goda egenskapen att hon blir lugnare och stadigare efterhand som övningen går istället för att jaga upp sig. Förutom Jing så var det Emil och Peik som var med och lilla Lynx agerade maskot. Men fyra hundar och tre människor på ca 12 kvadratmeter hytte var inget problem, tack Elisabeth och Emma för en flott helg! Och även till Berit, Tove Rigmor och Judith som dukade upp läcker mat liksom härligt sällskap på kursen!

Nu har vi fått bekräftelsen på att Henrik numera ingår i NRKs centrala sporkomité, i tillägg till att han sitter i NRK Trondheims jakt- og sporkomité. Med sig har han också Geir så nu är tollaren väl representerade på spårfronten i NRK! :) Arrangerande av Nordiska Viltspormesterkapen i sommar står på planen och snart hoppas vi även få reda på om han och Remus kommer att delta på landslaget.

Remus och Jing mår bara finfint och i måndags så var de iväg och fick sina årliga vaccinationer utan problem. Jing fick sina tre månader för tidigt eftersom hon annars skulle ha haft dem mitt i (hoppas vi) dräktigheten vilket inte är bra. Så nu har fröken allt som behövs för parning och det är bara löpet som saknas. På tal om det så tycker Remus att hon börjar lukta liiite bättre än vanligt... Jing är själv inte med på något så vi tror att det kommer att dröja fortfarande ett par veckor. Men när hon börjar behandla Remus som sin personliga BoyToy så närmar det sig! Faktiskt så hoppas vi att det tar en stund till för nu har vi bokat in vår tur till Finland i början på maj då vi hade tänkt försöka oss på det finska viltspåret. Allt annat än optimala förhållanden då ingen av hundarna har gått några spår ännu i år, men vågar man inte så lyckas man heller inte! Sen får vi se vad Jing menar om det hela.

Goda nyheter från Tyskland där Jings utvalde, Boots har röntgat armbågarna utan anmärkningar (UA, 0/0, A/A), härligt!

 


2010.03.05

Tolling på en högre nivå. Prova detta på nästa tollingjaktprov!
Tolling reaching a higher level. Try this on your next Tolling huntingtest!


Komsi, komsi, komsi!
Tolleren Jing lar ikke 18 kuldegrader og frostrøyk over Nidelva hindre seg i å trene på tollerens spesialitet "tolling". Med et gammelt brød mellom tennene (mulig dette er juks?) lokker hun til seg store flokker av ender slik at jegeren (dvs. fotografen) kommer på ”skuddhold”. Foto: Henrik Jensen

Come, come, come!
The Toller Jing won't let 18 degrees minus and frost smoke over the river stop her from practising the speciality of tollers; "Tolling". Using an old piece of bread she entice lagre flights of ducks so that the hunter (or photografer) can get within "shooting range". Photo: Henrik Jensen


2010.03.04

Resultaten från Retrievercupen 2009, en allsidighetscup för alla retriever i Norge, har nu kommit. Och det med helt fantastiska resultat för oss!

Beste Toller och placerad som nr 6 av 80 deltagande retriever från hela Norge på blev JING!

Andre beste toller och placerad som nr 8 av 80 deltagande retriever blev REMUS!

Helt otroligt! Lilla Jing klarar alltså, inte ens 2,5 år gammal, att bli beste toller i Norge! Och hon klarade till och med att slå Remus! I Retrievermesterskapet ble hon nr 2 i kampen om mestertiteln i klasse D i bruksspor. Det är vår Lilla Loppa i ett nötskal, allt är skoj, bara man får vara med och jobba!

Egentligen skulle faktiskt Remus ha blivit bäste toller i cupen, men då man inte fick räkna med svenska resultat längre så räknades heller inte hans BIR i Hässleholm och därmed "miste" han 5 poäng. Hade han fått ta med dem hade han haft 109 p istället för 104 p som han fick nu, och hade då slagit Jing som hade 106 p. Men men, det stannar ju i familjen ;). Dessutom så hade Remus bara tre grenar som räknades med (eftersom han inte har jakt), av de 12 första hade alla övriga fyra grenar de fick poäng från.

Remus har fantastiska resultat från denna cupen över lång tid, han har varit med i fem år och har under dessa åren varit Beste Toller tre gånger, andre beste toller två gånger och fram för allt, han har varit bland de tio bästa retrievrarna i Norge under alla dessa fem år!! Han blev dessutom Retrievermester i Bruksspor klasse C 2008 och nr två i kampen om titeln för Bruksspor klasse B både 2008 och 2009. Det säger mycket om Remus fantasktiska arbetsegenskaper!

Men nu ser det ut om om det är Jing som tar över. Oavsett, vi är VÄLDIGT STOLTA över våra duktiga hundar! De är faktiskt bland de bästa i Norge... :)

Totalt var det med 10 toller av 80 deltagande retriever. Lite lite tycker jag, när jag vet att det finns så många duktiga toller runtomkring, men antalet ökar varje år. Det gör mig därför extra stolt fyra av de 16 bästa var toller, och inte vilka som helst, men Tröndertollere! Stoooort grattis till Emil som blev nr 13 i Cupen och dessutom Retrievermester i Bruksspor klasse D! Och ett lika stort grattis till Ricci som klämde till med en 16:e plats i cupen och en fin placering i LPI i mesterskapet! Det visar ytterligare att vi har en väldigt fin träningsmiljön här hos oss och det hoppas jag verkligen att vi fortsätter med! Tack till er alla!

Och självklart grattis även till Kaisa, Chanel, Mikkel, Salsa, Ravi (skaptrönder;) och Kito för många fina resultat!

 

Fantastic results have arrived from the Norwegian Retrieverclub! In the annual "RetrieverCup" ,a versatility cup for all retrievers in Norway, based on results gathered during the year in maximum four disciplines (of which show has to be one) Jing and Remus did well...

Best Toller and placed as no. 6 out of 80 participating retrievers - JING

Second best Toller and placed as no. 8 out of 80 participating retrievers - REMUS

Amazing! Our little Jing, not even 2.5 years old at the time, became Best Toller in Norway 2009! An she even beat Remus, who has held the title for three years! Proud? A bit... ;)

Actually, it should have been Remus on the top again, but as it wasn't allowed to count results achieved in Sweden, the BOB he earned in May last year, he "lost" five points, which otherwise would have put in in the lead. But we don't mind, as long as it stays in the family! ;) But having both our dogs among the ten most versatile retrievers in Norway feels really good.

So yes, you can say that we are very proud of both our dogs and what we have achieved together!


Best Toller in the RetrieverCup 2009 - Redadict Racing Rascal

 


2010.02.28

Även om det kan verka så på aktiviteten här på sidan så har vi inte gått i ide här på Melhus. Det har varit fulla dagar, både av jobb och hundträning. Det har mest gått på lydnadsträning inför brukstävlan utöver våren, med flera samlingar med tollergänget där allt har gått strålande. Så var vi med på en konkurransetävling, med ringar, auktoriserad bruksdomare, poäng och stämning. Och visst så spökar nerverna när det blir "på riktigt"... Jing startade väldigt bra med en flott fellesdekk/platsliggning tillsammans med elithundarna i lydighet (alla utom Jing gick lydighetlydighet), alltså 4 min med dold förare och störning. Inga problem. Men sedan gick det inte så bra. Helt klart att jag måste tänka på förberedelserna och inte rota med både det ena och det andra precis innan vi ska in. Så Jing undrade vad det var som hängde i andra ändan av kopplet och jag kände inte helt igen henne. Massor att lära med andra ord! Men det var ju hela poängen med detta :) Men lineföringen var jag nöjd med!

Annars så har vi varit ute på ski. Inspirerad av hur Elisabeth hade Emil och Mausern kopplade jag helt enkelt Jing och Remus på samma snöre för att dra mig på skidor. Remus är ju van vid det medan Jing har haft lyxen av att i stort sätt springa fritt på sådana turer. Hur skulle detta gå? Över all förväntan! För när Remus ville bort och checka något var Jing som regel inte intresserad av samma sak, och när hon skulle se på något annat var Remus inte med. Och så höll de varandra väldigt fint i spåret i ett jämt och fint tempo! Men när det började gå fort nerför så kunde Jing inte låta bli att bita Remus i öronen, vilket självklart inte var lika uppskattat... Men en härlig tur blev det! (Lägg märke till Jings moderiktiga sockar i strålande orange...)

Med en ivrig fågelforskare i familjen så blir det av och till expeditioner av de lite mer annorlunda slagen. För ett par dagar sedan var vi iväg och satte upp en fågelholk/kasse till kattugglan långt ute i skogen. Men holken/kassa på ryggen hittar Henrik ett passande träd på riktig plats och sedan ska den hängas upp. Och då är det inte nog med ett par meter utan det ska klättras högt upp! Men bra blev det. Inte första gången hundarna är med på detta, ett otal holkar/kasser har hängts upp i skogarna runt oss till både uggla, änder, talgoxe, blåmes, svartvit flugsnappare, svartmes, granmes, stare och rödstjärt. Allt under Remus och Jings kunniga blickar.

Tollerträff hade vi idag och hela 14 glada tollare dök upp med sina respektive familjer! Vi hade ett helt otroligt väder med sol och blå himmel, ren påskstämning! Det var grundläggande apportering som stod på schemat och vi såg närmare på det svåraste av allt i jaktträningen: fotgående och sitt. Och också på avlämning. Härligt med unga hundar med ivriga och intresserade förare!

Senaste nytt på valpfronten är att Boots har anlänt Tyskland och har installerat sig väl i flocken på Lech-Toller Nest, UNDERBART! Nu vet vi att han är "i närheten" om Jing skulle få för sig att börja löpa tidigare. Ni kan tro att vi glädjer oss till detta och vi tror verkligen att detta kommer att bli en fantastisk kombination! Så du som ser efter en glad och trevlig hund att jobba med, tag kontakt...

Even though the level of activity has been low on these pages, it has not in real life! Our days have been filled by both work and dog training. Obedience training in the driving seat, getting ready for the competitions in working trials/utility. Ups and downs as always, and learning, again, how one changes when it comes to competition... Always things to work on! :)

Physical fitness has been trained in the ski-tracks  with both Remus and Jing pulling me (fitness for them, that is...). First time for Jing pulling but it went much better than expected! Also note her fashionable orange socks!

Being the dogs of scientists some times means that you have to tag along on alternative expeditions. As Henrik works with birds he also tries to make life a better place for them. A quite large number of nesting boxes have found their way into the forest around us. The latest addition is a nesting box for Tawny-owls, and with it securly strapped to his back, Henrik sets out into the woods, with the dogs as companions. He walks until he finds the right tree, with the right surrounding. Then it's not just a matter of attaching it to the tree, it has to be as high up as possible as well. But the result is great! Everything monitored by Remus and Jing.

Latest news on the puppy-front is that Boots has arrived safely in Germany and has found his place very nicely in the pack at Lech-Toller Nest. WONDERFUL news for me, and it prevents a nervous breakdown in case Jing should decide to come in to heat prematurely. But now she's welcome to star whenever, as Boots now is in the "neighbourhood".

 


2010.02.08


Jing watching the ducks. Dreaming of hunting season...?

Försök på lite ny layout på framsidan har det blivit, så får vi se om jag tycker det funkar. Har en ny hemsida klar i huvudet men måste bara få tid att lära mig Dreamweaver innan den blir verklighet, och det är inte något jag har direkt överskott av dessvärre. Men tid till att hålla på med hundarna måste man ju alltid ha!

I förra veckan var jag på ett föredrag av vetrinär Jan Henrik Aubert som handlade om ledproblem. Han tog upp olika sorters problem som relaterade till både skuldror, armbågar, höfter och knä. Väldigt intressant var det och det gav mer inblick i hur vetrinären ser de olika problemen och vad som kan göras åt dem.

På fredagkvällen var det dukat för ännu ett pass på lydnadskursen med tollergänget (och Blixt). Dagens tema var inkallning, både för sig själv och med ligg- och ståmoment. Jag är själv väldigt nöjd med Jings inkallning både till vardags och på träning men har inte lagt på något moment än. Men med tollern är det viktigt, precis som i annan träning, att vara väldigt uppfinningsrik och skicklig på att variera övningen annars så vet de alltför väl vad som ska göras. Vi kommer att fortsätta träna inkallning för sig och stå och ligg momenten helt för sig, i en massa olika varianter. Både när hunden är på väg mot dig, från dig, du är på sidan, du står framför belöning etc. På lördag lyckades jag komma med på en liten extra träning som var för Elisabeth och Nina som inte kunde på fredagen och då jobbade vi med fri vid fot. Jag har ju använt två år på att dämpa Jing i bland annat denna övning i förbindelse med jaktträningen och nu är det dags att lyfta henne igen för att få mer intensitet i fotgåendet i lydnaden. Men det känns som om vi har kommit ett bra steg på vägen sedan i sommras då hon mest gick och lufsade en halv meter bakom mig. Det är perfekt för jakten (lägg på ett par skott och vilt så går hon som klistrad till mitt ben och är precis där jag vill ha henne) med ger inte speciellt höga poäng på lydnadsbanan. Även lite pirk på hennes placering i avslutningarna ska tas tag i.

På söndagen blev det mest konditionsträning för alla ben med trugetur/snöskortur uppe på åsen. Men idag, måndag, tog jag mig äntligen till Retrieverklubbens jakträning för första gången på länge. Ca 8 förare hade mött upp och var i full gång när jag kom. Vi deltog i några av övningarna men jobbade sedan lite på sidan för att använda de andra som störning. Det är ju precis det vi behöver, okända hundar som får apportera och dummy som flyger genom luften både här och där! Jing jobbade över all förväntan, tyst, koncentrerad och med fullt fokus på det hon skulle göra trots att det var både hundar och människor överallt som höll på med sitt, härligt! Arbetet, som bestod av dirigering i olika former och stoppsignal gick också väldigt fint! Måste säga att jag är väldigt nöjd med henne :) Ett mycket trevligt gäng i jakt/spor kommiteen som drar igång många skoj aktiviteter under våren!

Vi har också varit nere en sväng vid Nidelven en solig förmiddag då froströken stog tät i -18 grader. Henrik ville fotografera fåglar och jag ville att han skulle fotografera hundar också, så det blev lite av bägge delar. De vackra bilderna hittar du i Galleriet.

 

I'm trying out a new layout on the main page, we'll se how it works. I also have a new web page ready in my head, just got to learn Dreamweaver before that comes through. And time is not something I have in abundance these days. But there is always time for the dogs!

This and that has been the topic of last week. I've been on a very interesting lecture on joint-related problems in dogs given by a specialist. Gave a bit more insight to the different problems and what can be done. Otherwise it has been a lot of obedience training, fun! Since I'm aiming for Jing to climbe a few steps up in utility work this year I need to get going on this part.

We were also at the local Retriever club's field training today which was very good. Jing needs to train with other dogs retrieving, dummies thown and also dogs she doesn't know. I'm very pleased with her performance as she worked concentrated and quietly with full focus on her tasks without beeing bothered by the others !

Henrik and I took a trip to the river a sunny morning with heavy frost smoke dancing on the water in -18 degrees C. Henrik wanted to take picures of the birds and I wanted him to take picures of the dogs :) You can find a bit of both in the Gallery.


2010.01.31


Handsome Genie! Photo by www.tollerdrenge.dk

Remus stilige son Genie fick Excellent, vann Åpenklassen och fick CERT på utställning i Danmark idag! Stort grattis till hela familjen Esbensen och speciellt Heidi som visade Genie idag! Och självklart också uppfödare Grete som verkligen hade en fantastisk dag! Domaren var ingen annan än samme man som valde Remus till BIR och Jing till BIM i Hässleholm förra året, så honom gillar vi verkligen! Genie är väl den i SiRe-kullen som verkligen är en blandning av Remus och Sida utseendemässigt, med det bästa från bägge föräldrar. Äntligen har jag också fått uppdaterat Genies egen sida här hos oss. Här är Genies strålande kritik:

Harmonisk velbygget hannhund, prima type og kvalitet, herligt maskulint hoved med det rette forhold mellen skalle og næse. Korrekt bid, smuk hals og ryglinje. Velvinklet for og bag, veludviklet krop med godt forbryst, flydende effektive bevegelser. Smuk pels, godt temperament. 

Exellent , 1 vinder Åpenklasse, 2 beste hann, CERTPosing nicely! Photo by www.tollerdrenge.dk

 

Under gårdagen var jag och Jing på besök hos Turbogängen på Lundamo för en liten skidtur och sedan träning. Men med 10 minus, blå himmel och strålande sol blev det hellre till en lång skidtur med bålkos, där Elisabeth dukade upp den ena läckerheten efter den andra, härligt! Hundarna fick socialisera och springa sig trötta. Speciellt de två damerna som är vana vid att nästan bara umgås med hanhundar (vilket ju inte är någon utmaning ;-) hade gott av att träffas. Jing menad Lynx behövde veta att hon var minst så hon fick bada i snön titt som tätt, vilket ju inte är så skoj i längden. Men jag tror att de två kommer att bli pärlevänner efter hand. Mausern är stormförälskad i Jing, liksom Emil - så länge hon inte hänger honom i öronen vill säga... Två älgar fick vi också sett! Väl hemkomna insåg vi att både hundar och folk hade det bättre med en kopp varm choklad än träning så det får vi ta en annan dag. Tusen tack för en underbara dag, Turbogänget! Och som Elisabeth fint insinuerar på sin hemsida så fick jag testat ut att "Det löser vi!" är svaret på "OJ!" även i skogarna på Lundamo... Tusen tack för flott draghjäp!

Idag, söndag, var det åter dukat för Tollertreff för Trøndertollerne. I 15 blåa grader och sol troppade hela 10 toller upp på Grønneset. Speciellt skoj var det att flera som varit på träffar för en god stund sedan dök upp igen! Stackars Jing som inte har någon päls alls frös trots två täcken, men det är kallt att ligga still. Bra träning att ha så många skoj hundar runt sig och ändå ta det med ro.

Remus och Henrik var inte på tollertreff utan de träffade istället Alfred och Haakon och var med dem på lavineträning! Dödsskoj tyckte Remus som fick göra flera sök. Men om man frågar Remus skulle det vara sök och spårarbete dygnet runt...

Som avslutning på dagen var vi med på att förhoppningsvis bli tante och onkel till en hel hög med små tollerterrorister på kennel Tollerricc då Ricci och Rival fick till sin första parning! Spännande tider är det verkligen!


2010.01.26

Dubbel dubbelseger för Henrik!

Henrik har tagit hem inte bara en, men två dubbelsegrar på fotofronten nyligen! Med sin bild på Jing och Remus som hoppar efter snöbollar så vann han som tidigare nämnt både juryprisen i kategorin "Se hvad jeg kan!" och Publikumpriset framröstat på Dogs4All i NKKs stora fototävling! Det hela publiserade i Hundesports senaste nummer men kan också läsas här (med tillåtelse av Hundesport). Och det är verkligen ett juryutlåtande att vara stolt över!

Men bilden togs ursprungligen för en fototävling som Henrik varit med i under hela 2009 där deltagarna skulle sända in bidrag en gång i månaden i temat "Aktiv hund". Två bilder gick vidare till en final varje månad och nu i januari röstades den slutgiltiga vinnare fram, samt en publikfavorit. Åter en gång så var det Jing och Remus snöbollhopp som vann! Och som publikfavorit kom bilden på Gepard-Jing som spinger i Gaula! Här kan ni se vinnarbilderna och här är alla finalbilderna i den tävlingen.

Nu blir det mat på hundarna och kamera och flaxlodd (trisslotter) för Henrik!

Annars så går det sin gång med lydighet varvat med en del apporteringsträning för Jing. Kråka, trut och and skopas upp i full fart och livet är härligt enlig Jing! I lydigheten finslipar vi på framåtsändande, kryp och apportering för bägge hundar. Trä- och tungapport hämtas utan problem men metallen kan helst ligga där den ligger menar dem båda. Så det är alltid ting att ta tag i. Några utställningar lär det inte bli på långa tider då Jing är helt pälslös liksom Remus men han är i alla fall på väg upp.

Har lagt ut stamtavla över sex generationer för Jing och Boots istället för den tidigare samt beräknat inavelsgrad (som blir 1.5%) då det enligt NKK ska vara över sex generationer. Självklart så väntar vi spända på löptid men om hon håller schemat så är det fortfarande en stund till dess och vi har en hel massa skoj vi ska göra först. Men ni kan tro att vi glädjer oss! Och förhoppningsvis kommer en liten tik att stanna kvar här på Solgløtt...

Double double victory for Henrik!

Henrik has won not only one, but two doubel victories in photo-contests latety! With his picture of Jing and Remus jumping after snowballs he won two categories in the Norwegian kennel club's big photo contest as we have mentioned before. It is know published in the "Hundesport" magazine!

But the picture was originally taken for another photo-contest that he was in the whole last year. Every month the participants sent in pictures of Dogs in Action and two photos every month were voted to a final round, as well as an audience favorite. Henrik's picture of Remus and Jing won also that contest and his picture of Jing running in the river was voted forward as Audience favorite! Here you can see the winning pictures and  here are all the photos in the final round. Only in Norwegian though...

Life moves on and we keep ourselves busy with obedience and retrieving. There won't be any shows for quite a while as Jing is totally out of coat and so is Remus, although he is on his way up.

I've added a six generation pedigree as well as calculated the inbreeding coefficient (which is 1.5%) according to the wishes of  the Norwegian kennel club. We are of course eagerly looking forward to Jing getting into heat but there are still many months to go, if she sticks to the "plan" ,and we have plenty of fun things to do before that time! And hopefully a little female will stay with us...


2010.01.12


November 2007. Jing is 4 months and Remus 4 years old.

Gott Nytt år till er alla!
Så skriver vi ett nytt år och lite känns det som om man startar med blanka ark. Nya drömmar tar form och nya mål sätts upp. Det gamla året summeras och man är förhoppningsvis nöjd med det som skett. Kanske innehöll det ting som sporrar till nya tag, kanske lutar man sig tillbaka med ett leende, antagligen bägge delar. Men det är helt säkert att det finns massor att lära av det som hänt och erfarenheter att ta med sig vidare.

För vår del var 2009 ett väldigt framgångsrikt år. Både Remus och Jing visade framtassarna i många grenar och vi är verkligen stolta av vad de har lyckats uppnå! En snabb skumläsning av Nyheter 2009 visar det mesta...

Och 2010 då? Självklart så är det valpplanerna för Jing som är vårt stora fokus. Det enda "mål" och önskan vi har för detta året är en kull med friska och duktiga valpar i sommar! Men självklart så ska vi hålla på både med det ena och det andra i tillägg. Vi hoppas få till en tur till Finland för att gå viltspår liksom viltspår här hemma och starta i bruksen. Jakten är mer osäker då löp, dräktighet och valpar förhoppningsvis kommer i just den perioden då jaktproven går, så vi får se. Men skoj kommer vi att ha med hundarna oavsett!

I övrigt så har vi startat upp med lydigheten med gänget igen. Ett ovanligt kallt väder med temperaturer ner mot -25 grader har begränsat uteaktiviteten något så därför är vi extra tacksamma för möjligheten att träna inomhus och i lördags hade vi en härlig heldag med fokus på grundmoment, apportering och kryp. Nu måste vi komma igång med träningen ordentligt igen!

Och vi har helt glömt att säga TUSEN TACK för alla vackra julhälsningar vi har fått! Det blev ingen visning av dem i år med jag lovar bot och bedring till nästa gång!

Jag har uppdaterat Valpsidan med länk till fem generationers stamtavla för Jing och Boots.

 

Happy New Year everyone!
Another year and somehow it feels like you start with clean sheets every time. New dreams are being formed and new goals appear. The past year is summed up and hopefully your are pleased with how it turned out. Perhaps things occurred which drives you to try harder, perhaps a smile comes when you think back, probably a bit of both. But what is certain is that there is lots to learn of what has happened and experience gained.

2009 has truly been a successfullyear for us. Both Remus and Jing has proven their worth within many events and we are very, very proud of what they have achieved! A quick browsing of News 2009 shows it all...

And 2010? During the year to come it is the puppy-plans that will have most focus. Our only "goal" and wish this year is for a litter of healthy and happy puppies in the summer! But we will of course do both this and that in addition. In game-tracking we hope to make trip to Finland to try their tracks as well as tracking at home in Norway, utility work is also high on the list while hunting tests will have to depend on the timing of Jing's puppies. No matter what, we will have a lot of fun with the dogs!

I have completely forgotten to thank for all the lovely Christmas greeting we have gotten, THANK YOU! I promise to do better next Christmas.

The Puppy-page has been updated with a link to a five generation pedigree for Jing and Boots.


2009.12.27

Grattis på 6-års dagen till vår egen guldpojke, Remus! Nu är du i din allra bästa ålder och vi ser fram mot många fina år till med dig! Dagen blev firad med två genomgångar av lydigheten i bruks klasse B/högre, en gång med Johanna och en gång med Henrik. Det är nämligen så att det är Henrik och Remus som är det nya radarparet nu och vi jobbar med överföringen av "hårddisken" i Johannas huvud till Henrik. Det är inte bara enkelt att ta över och att vidareföra en hund på såpass högt nivån Remus är nu när man själv inte har jobbat så mycket med lydighet förut, men det kommer Henrik att fixa, med en del arbete! Så vi glädjer oss till att se dem två i aktion på bruksplanerna och självklart i viltspåret framöver! Sedan forsatte dagen med en nästan tre timmar lång tur i vinterskogen med massa springande, spårande och korvätande. Efter en bättre middag (julskinka, lax och spekemat på torrfodret) så är det magen i vädret på mattan framför peisen som gäller, i väntan på grisörat som kommer senare! Lilla fröken fick en genomgång av brukslydigheten i klasse C/lägre och jobbade väldigt fint! Som sig hör och bör har även Jing dragit nytta av födelsedagen och ligger utslagen på mattan även hon. Härligt!

Ett stort grattis även till alla Remus syskon, Tiitus, Nelly, Cayuga, Krusmynta och Selma! Och en extra tanke till Rosso.

Congratulations on your 6th birthday, Remus! You have now reached your prime and we look forward to many more years together with you! The day was celebrated with two rounds of utility-obedience in his class, first round with Johanna and second with Henrik. This is because it is Henrik and Remus who are the new team now and we work on transferring Johanna's "harddrive" regarding training Remus, to Henrik. Not an easy task to take over and to continue to develope a dog on such a high level as Remus is, when one hasn't worked very much with obedience before. But we know that Henrik can do it, with some work! The day continued with an almost three hour hike in the winter-forest with running, tracking and sausage-eating. After a nice dinner (ham, salmon and other yummie things on the dry-food) he is now relaxing on the capet in front of the fire place, waiting for more treats to come along! Jing also got a obedience work out and of course took advantage of birthday-boy's goodies and is also stretched out on the carpet.

And a big Happy birthday to Remus' siblings as well, Tiitus, Nelly, Cayuga, Krusmynta and Selma. And warm thought to Rosso.

.


2009.12.20

Då tror jag att vi har de ting klara som kan vara klara och därmed så vill vi presentera den tilltänkte hanen till vår kommande kull:
 HR UH CACH Redland's Rubber Boots Can CDX WCX SH, US WCX
även känd som "Boots".

I början av december så var jag och Elisabeth nere i Tyskland och hälsade på kennel Lech-Toller Nest samt Emils valpar på kennel High Spirit Tollers. Doris och Thomas mottog oss med en oerhörd gästfrihet, vi var både med på en mycket kort andjakt och såg stora delar av deras jaktområden i tillägg till att vi åt och drack på storartat vis och hade många och långa intressanta diskussioner, tusen tack för det! Doris hade ordnat så att vi fick träffa fem av Boots valpar som han har med deras Gremmy (Grit vom Lech-Toller Nest) för at jag skulle kunna bilda mig en liten uppfattning om vad Boots lämnade. Under en förmiddag fick jag träffa dem samt se dem i arbete och även prova på vilt. Valparna var 4-5 mån så man kan inte säga all världen men jag var väldigt nöjd med det jag fick se, de visade många goda egenskaper som jag sätter högt. Boots själv kommer högt rekommenderad från kunniga personer som jag har stor tillit till och det är med stor glädje och spänning vi ser fram mot denna kombinationen!

Läs alla detaljer om Boots och Jing under Valpar!

Tack även till Astrid med familj för lika flott uppehåll och för att jag fick vara med och träffa Emil/Ginny barnen! Och Elisabeth, detta var åter igen en fantastisk tur tillsammans, tusen tack för det!!

Idag fick jag vara med på min första rådjursjakt! I sällskap med Elisabeth och Stein-Roar så var jag observatör och lärling när Elisabeth skulle skjuta sitt första rådjur. I -7 grader och nog så frisk vind så satt vi på första posten och väntade spänt på att Bambi skulle dyka upp. Taxen Mira jobbade på och vi hörde losen/drevet komma närmare men dessvärre så måste rådjuren fått vind av oss och valde att ta en annan väg. Upp och iväg till nästa post, skulle vi ha bättre lycka nu? Men dessvärre så blev det inte något rådjur på oss denna gången. Men jag vet att du tar det snart, Elisabeth! Tack till allihopa för att jag fick vara med och lära, det är ju så mycket som jag måste ha klart för mig innan det är dags att jaga själv och bästa sättet att lära är ju med erfarna jägare. Och jag ser fram mot att vara med på harejakt!

Jag fick med mig sex kråkor från Elisabeth och när de ändå var framme så kunde vi ju lika gärna träna med dem, det var ju fortfarande ljust efter jakten. Jing fick köra sig på tre långa linjetag med en enkelmarkering och en dubbelmarkering mellan skicken. Hon klarade alltihop galant och en viss fundersamhet över kråkan först försvann helt på de sista skicken. Några småpip men de försvann fort när hon insåg att då får man inte jobba, mors jente det! Remus fick ett fältsök som låg på åker, skog och hygge. Fina upptag och avlämningar, bra fart och jobbade fint både i bredd och djup, härligt! Jing fick faktiskt också ta in tre från fältet och jag är mycket nöjd med även det arbetet. Så åkte kråkorna i frysen.

Then I belive we have the things that we have any influence on organised and  would like to introduce the Sire och our coming litter: HR UH CACH Redland's Rubber Boots Can CDX WCX SH, US WCX
also known as "Boots".

In the beginning of December, Elisabeth and I took a trip to Germany to visit kennel Lech-Toller Nest as well as Emil 's puppies at kennel High Spirit Tollers. Doris and Thomas recieved us with great hospitality, we managed to go on a short duck-hunt and saw parts of their hunting area in addition to eating and drinkning the very best, all the time having long and interesting discussions, thank you for two splendid days! Doris had arranged for me to meet five of Boots puppies in his litter with their Gremmy (Grit vom Lech-Toller Nest) so that I could get an idea of what Boots leaves in his offspring. During  half-a-day I got to meet them as well as seeing them work and also trying wild game. The puppies were 4-5 months so one can not conclude anything, but I really liked what I saw, they seemed to possess many of the qualities that I value in a Toller. Boots himself comes highly recommended from people that I trust to know what they talk about. So it is with great joy and excitement that we look forward to this combination! And thank you Doris for this opportunity!

Get all the details about Boots and Jing under Puppies!

A great thank you also to Astrid and family that showed eaqually fantastic hospitality and for letting me join in the puppy-meeting of Emil/Ginny pups!

Today I also participated in my first Roedeer-hunt! I was invited to join Elisabeth and Stein-Roar to watch and learn. What better way is there than accompany experienced hunters and learn from them? Unfortunalety Bambi escaped us this time, but I know you will get your first Roedeer soon, Elisabeth! And thank you so much for letting me join!

I also got six crows from Elisabeth and since it was still light after the hunt I decided that we might as well use them. Jing got three blinds, combined with a single and a double marking, all tasks she solved very good. Remus got a field search which he also solved very nice!


2009.12.18

Med denna bilden har Henrik vunnit två av tre kategorier i NKKs stora fototävling med över 1500 insända bidrag!!! Ett överraskande samtal från NKK berättade att Remus och Jing som hoppar efter snöbollar blev inte bara "Publiken valg" - framröstad på Dogs4All, utan även vald som den bästa bilden i kategorien "Se hva jeg kan!", enstämmigt av de två professionella fotografer som utgjorde jury!!! Tusen tack till alla som röstade på den på Lillestrøm! Nu kommer tollern att synas rejält i nästa nummer av Hundesport!

With this picture has Henrik won the Norwegian kennel klub's big photo-contest with over 1500 contributions! A suprising call from NKK could inform us that Remus and Jing catching snowballs was not only voted forward as "The public's choice" at the Norwegian Winner's show but also unanimously elected by the jury of two professional photographers as the best picture in the category "Look what I can do"! Now the toller will get some attention in the next issue of the "Hundesport", the largest dog-magazine in Norway.