Gamla nyheter Old news - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013
 

Nyheter- News
English summary is found beneath the Swedish text in most entries :-)


2014.09.24

Puh, dags att ta ett tag här också! Sedan senaste uppdateringen så har vi hunnit med en massa! I augusti var vi på Tollarspecialen såklart, och kenneln var representerad av Mio, Cash, Trixa, Lizza, Berra och Virpi. Förutom helt fantastiskt trevliga dagar så blev det en massa fina resultat också! Stoooort grattis till Kina & Trixa för 1:a pris Lkl2 och de blev dessutom nr 2 i klassen! Emma & Mio fixade också ett 1:a pris i samma klass och därmed också LPII!!! Håkan & Lizza debuterade i Elitklass tollingjaktprov med ett fint 3:e pris! Virpi och Cash nollade sina respektive klasser men det var också en massa fint arbete av dem båda. På utställningen blev Trixa, Cash, Mio och Virpi oplacerade i sina repektive klasser (Ökl och Chkl) medan Lizza helt enkelt gick och vann jaktklassen! Till råga på allt så blev hon BIS-jaktklass och placerad som nr 7 i kampen om Tollarmästartiteln - wohoooo! Jag hade äran att visa henne och det var helt härligt! Virpi var dock inte klar för dagen utan deltog i klassen för Svensk champion med jaktmerit (SE UCH) och minsann om hon inte gick och blev BIS där - wohooo igen!! Två BIS på systrarna sister, och det i två klasser där jaktmerit är ett krav för att få vara med! Stolt? JA! Och inte att förglömma Berra bus som var med och hejade hela helgen Tack till våra underbara valpköpare för helgen och till alla goda vänner, nya som gamla, som jag fick träffat under dessa dagar!


BIS-Lizza med alla paparazzi! Foto: Mats Sjögren


BIS-Virpi! Foto: Mats Sjögren


Systrarna sisters med vars en BIS rosett :)

Medan jag var och roade mig på specialen var Henrik på Norsk Mesterskap i viltspor med Remus och Jing. Dessvärre har inte träningen varit som önskat och de nollade faktiskt bägge två... Det tillhör verkligen ovanligheterna, men så blir det ibland. Desto mer taggad var Henrik för att komma i god form till Nordiska Lagmästerskapet för retriever, också det i viltspår som gick av stapeln 31 augusti, denna gången på hemmaplan i Norge. Och visst gick det mycket bättre! Remus fixade inte mindre än 100 av 100 möjliga poäng på provet vilket gav 1 HP och Norska laget blev nr 2, knappt slaget av danskarna! Grattis allihop! Även tollern Cherie (NVCH NUCH Carve Canem Cherie) på samma lag fick 100 p, bra jobbat och stort grattis Ann Kristin!


Norska laget! Foto: Mona Asbjörnsen

Samtidigt som Remus och Henrik spårade runt i skogarna så var Virpi och jag på jaktprov, Åpen klasse B-prov som arrangerades av vår avdelning. Vi missade den inledande vattendirigeringen (parkamraten fick en dubbelmarkering på väg ut) men hon gjorde ett väldigt fint arbete genom resten av provet (en glimrande landdirigering!). Men dessvärre var hon inte helt tyst vilket kostade oss premiering... Surt sa räven om rönnbären :(


Virpi på jaktprov. Foto: Sissel Adde

Det var tydligen en hektisk söndag för även Trixa var i farten och hon och Kina startade i rallylydnad med fina 98 p och ett kvalificerande resultat i RLD N! Första Inlicio-hunden i denna grenen! Och sedan gjorde de minsann om bravaden den 14 september, då med 97 p och ytterligare en kvalificering. Grattis Kina!


Sååå trött var Trixa efter sitt tävlande :) Foto: Kina Jönsson

Min lilla Jing är heller inte glömd, vi tog oss en tjejtur till Mo i Rana för att starta i A-spor / Elitspår i bruksen. Till trots för att hon verkligen har fått minimal träning detta året (små tvåbeningar tar tid...) så klämde hon till med 576 p på lördagen och blev nr 3 av 8 och på söndagen så skedde det... Vi tog CERT!!! Det är någonting som vi har jobbat för väldigt länge och som har hängt högt för mig. Äntligen var det vår tur! Min duktiga plinga vann dessutom och blev nr 1 av 6! Det var stort...


Mitt hjärta och jag... Foto: Terese Aasbö

Helgen efter så var det Virpis tur igen och vi tog den lilla turen till Uppsala (160 mil t/r) för att starta tollingjaktprov, Ökl. En fröken som har blivit något het i toppen (för många starter på rad utan att få plocka ihop henne emellan) klarade ändå att ta ett 2:a pris. Inte det vi kom för, det kan jag erkänna, men jag är väldigt nöjd ändå! Speciellt hennes sök var bra och hon har alltid väldigt fina och snabba inlämningar. Nu blir det inte fler starter på henne i år utan vi ska träna för vårens prov. Dagen efter Virpis start så var det Håkan & Lizza som startade i Elit på ett annat prov, tollingjakt. Och minsann om de inte fick ett fint 2:a pris, stort grattis Håkan!!! Otroligt stolt över er!


Lizza lämnar gåsen till Håkan.

Mitt i alla fantastiska resultat så kommer det också andra nyheter, dessvärre av det sämre slaget. Mikkel, Inlicios 2nd Opinion, diagnostiserades med immunmedierad polyartrit (IMPA) i juli. Han är under behandling som han har svarat väldigt fint på och kortisonen håller på att trappas ner. Han är redan tillbaka i sin jobb som terapihund. Vi håller alla tummar för att han ska bli helt frisk igen och slippa medicin. Och vi vet att Ingrid tar allra bäst hand om honom!

Och vad gäller den neurologiska sjukdomen som drabbat Moxie, Tarik och Berra så verkar det som att forskarna nu har kommit fram till en diagnos! Patologerna ska bara enas om vad de ser och så fort det är klart kommer mer information. Det är dessvärre en sjukdom som inte är diagnostiserad för vår ras tidigare, och som det är mycket viktigt att ta på allvar.

-------------------------------

Time flies again... In August we were at the Swedish Tollerspecialty (as always), represented by Mio, Cash, Trixa, Lizza, Berra and Virpi. In addition to some wonderful days together we also got some very nice results! Trixa and Mio both got first prizes in obedience class 2, congrats!! Lizza & Håkan had their debut in Elitclass tollinghunt test and got a very nice 3rd prize! Cash and Virpi both got zero on their starts in Beginners and Open class but also did some really nice work :) In the show, kennel Inlicio actually got TWO BIS placements! Lizza became BIS hunting class and Virpi BIS for Swedish showchampions with hunting merit!! In addition Lizza was placed seventh (of 13) in the competition for the Tollermaster-title, way to go!!

While I was having fun at specialen, Henrik, Remus and Jing participated in the Norwegian championship in game-tracking (all breeds) in Norway. Unfortunately both of them got zero. That is something very out of the ordinary, but that's just the way things are sometimes. Henrik instead got motivated for some serious training for the Nordic team-championship that took place in the end of August :) And it helped, Remus got 100 out of 100 p and the Norwegian team was placed second, barely beaten by the danes!

Trixa has competet in Rally (as the first one from the kennel!) and got two qualifying scores in beginners class, congrats!

Virpi has been to a couple of hunting tests as well. On the first one ("normal" test for all retrievers, open class) she unfortunately got at zero. She did some really good work but also made some noice, with took away her prize. On the tollinghuntingtest (open class) she got a 2nd prize.

Jing has also been competing in utility (man trailing and obedience) and we finally managed to get our first CAC!!! That is something we have worked on for years and it really is a big thing for me! I'm quite proud of us :)

Among all the fantastic results we also have some bad news. Mikkel (Inlicios 2nd Opinion) was diagnosed with immune mediated polyarthrities (IMPA) in July. He has responded well to the treatment and is already back to his work as therapy dog! We really hope that he will be completely well again and manage without medication. We know that he in in the very best hands with Ingrid!

Regarding the neurological disease that affects Moxie, Tarik and Berra it seem like the scientists have reached a diagnose! The pathologists only need to agree on what they are seeing and as soon as that is done I will have more information. It is unfortunatley a disease that has not been diagnosed within our breed before, and it is very important to take it seriously.


2014.02.04


Redadict Glossy Brunette
Photo: Marie Rolfsen

Goda nyheter kom till slut från NKK! Ziva - Redadict Glossy Brunette - har A på både höfter och armbågar, hurra! Vi deläger Ziva tillsammans med Marie och hoppas att hon ska kunna bidra med sina många goda egenskaper till kennel Inlicio en gång i framtiden. Ett hinder är i alla fall ur vägen :-) Grattis Marie och självklart uppfödare Annina! Bland Zivas kullsyskon är alla utom en röntgad och alla är fria både bak och fram, härligt!


Jing & Virpi

Resultaten från Retrievercupen och -mesterskapet 2013 kom också under januari. Trots att vi inte har hunnit tävla så mycket som vi kanske skulle önska så blev Jing nr.14 och Virpi nr.17 av totalt 79 deltagande retriever, inte illa! De blev fjärde och femte bästa toller, vi sänder ett rungade GRATTIS till Elisabeth som hade bästa toller i Lynx och tredje bästa toller i Emil!! Och även till Perly och Kaja som andra bästa toller på en imponerande sjundeplats totalt! Väldigt skoj att se så många deltagande toller dessutom, fortsätt med det! Remus var inte med i år eftersom vi inte ställer ut honom längre. Fullständig resultatlista finns här.

I Retrievermesterskapet så blev Jing nr.3 i Klasse A bruksspor. Grattis till Line och Rikke som Retrievermestere! Och hatten av för Kari Anne Lier Hansen som tog sin labrador Ida genom alla klasserna och dessutom startade tre A-spor med mycket bra resultat på ett år! Otroligt imponerande!


NORD VCH N UCH SE UCH N CH Inlicios 7th Heaven

Lilla Virpan har också fått ytterligare en titel till sitt namn. Precis som i Sverige så kan retrievrarna i Norge som är utställningschampions med jaktmerit (minimum 2 AK) få en titel som visar det. Virpi är numera även Norsk champion - N CH!! Den andra tollern i Norge att inneha meriterna och den första att få titeln registrerad! Vi är väldigt stolta över vår duktiga tjej! NKK har registrerat både N UCH och N CH på henne men om titeln kommer i tillägg eller den ersätter vet jag faktiskt inte.

 

Good news came when the results from the x-ray of Ziva - Redadict Glossy Brunette - finally arrived. She has A/A hips and 0/0 elbows! Kennel Inlicio co-owns Ziva with Marie and we hope that she will contribute with her good qualities in our kennel in the future. At least one obstacle is out of the way :-)

The results from the Norwegian Retrievercup 2013 (a versatility cup) came in January and even though we haven't had the time to compete as much as usually, Jing ended as nr 14 and Virpi as nr 17 among 79 entered retrievers! Not bad at all :) Remus did not participate as we don't show him anymore and show is mandatory. A big congrat to Elisabeth and Lynx who was best Toller this year!!

Virpi has added yet another title to her name as she was awarded the Norwegian champion titel, NO CH! This is awarded to retrievers that in addition to being showchampions also have a minimum of second prize in Open class huntingtest. Virpi is the second Toller to have the qualifications and the first to get the registered title! Nedless to say, we are very proud of her!


 

2014.01.22


Inlicios 5th Element - Moxie
2010.07.09 - 2014.01.16

 

Vila i frid kära Moxie. Nu har du det bra. Du satte spår hos de du mötte genom livet. Helt in i det sista. Spåren du satt i våra hjärtan är där för alltid.

Rest in peace, dear Moxie. You are in a good place now. Your left your mark on the ones that knew you. Even at the very end. The mark you left in our hearts will remain forever.

 


Inlicios 4th Dimension - Tarik
2013.07.09 - 2013.10.08

Vila i frid kära Tarik. Du tar hand om sin syster som kom efter dig. Du var mer än älskad under din tid hos oss och du stannar i våra hjärtan för alltid.

Rest in peace, dear Tarik. You will take care of your sister that came after you. You were more than loved during your time with us, and you will remain in our hearts forever.


Moxie avlivades den 16 januari då hon börjat utvisa samma typ av oberäknerliga aggressivitet som Tarik. Det finns inget alternativ då. Alla våra varmaste tankar går till Agneta och Tina. Det finns inte ord för hur vi känner det.

Men det ligger mer bakom Tarik och Moxies beteende. Sedan Tariks avlivning i oktober 2013 har fler fakta kommit fram och det har visat sig att Tarik, Moxie och Berra hade/har en funktionell hjärnskada. De första symptomen yttrar sig som svårighet att kontrollera rörelse, framför allt i bakdelen (ataxi), svårighet med koordination och inlärningsproblem för att nämna några. Hos Tarik och Moxie gick det också över i beteendeförändringar. Det aggressiva beteende de bägge utvisade är ett symptom på denna funktionella hjärnskadan, och inte den hunden de verkligen var.

Som det är nu så vet vi att dessa tre har en funktionell hjärnskada. Men vi vet inte vad som orsakat den. Moxie är inne för obduktion och vi hoppas innerligt att hon kan hjälpa oss med några svar. Det får vi tidigast om två månader. Orsaken kan vara både ärftlig och icke-ärftlig.

Varken Virpi, Mikkel, Lizza eller Messi har utvisat några liknande symptom och vi är övertygade om att de inte är drabbade.

Till följd av detta är självklart vår planerade kull med Virpi lagd på is och varken Mikkel eller Messi är tillgängliga för avel förren vi har några svar. Lizzas kull var inte planerad förren 2015.

Våran högsta önska nu är att får ett svar. Och sedan kommer vi att göra det som är nödvändigt i förhållande till det.

Har ni några frågor är ni välkomna att ta kontakt. Om ni vet om några liknande fall, var så snäll och hör av er!

Tusen tack till alla våra valpköpare för allt ert stöd, det betyder mer än ni anar. Vi är otroligt tacksamma för att ni tar hand om era hundar på bästa sätt, följer upp och undersöker. Utan er hade detta aldrigt upptäckts.

Våra hjärtan brister för Marie, Agneta och Tina. Och vi hoppas innerligt att Berra fortsätter vara den älskade clownen han är.

 

Moxie was euthanized January 16th as she started to show the same kind of unpredictable aggression as Tarik had. There is no alternative then. All our warmest thoughts are with Agneta and Tina. There are not words to express how we feel.

But there is more behind Tariks and Moxies behaviour. Since Tarik was put down in October 2013 more facts have turned up and those show that Tarik, Moxie and Berra have a functional brain damage. The first symptoms are difficulty to control movements (ataxia), incoordination and difficulty to learn to mention a few. Tarik and Moxie also showed temperamental changes. The aggression they showed was a symptom of the brain damage, and not the dog they really were.

As things stand now, we know that these three have a functional brain damage. But we do not know what causes it. Moxie is in for autopsy and we really hope that she will be able to tell us what is going on. This will likely take at least two months. Causes for this can be both heritable and not heritable.

Virpi, Lizza, Messi and Mikkel have not shown any symptoms and we are convinced that they do not have the same.

As a consequence of this, our planned litter with Virpi is of course put on hold and neither Mikkel nor Messi is available for breeding until we get some answers. The planned litter for Lizza was not until 2015.

Our greatest wish now is simply to get an answer. And then we will do what is necessary according to that.

If you have any questions you are welcome contact us. If you know of any similar cases, please let us know!

We owe our puppy-buyers a lot, thank you for all your support, it means more than you know. We are forever grateful that you take such good care of your dogs, follow up and investigate. Without you, this would not have been discovered.

Our hearts breaks for Marie, Agneta and Tina. And we dearly hope that Berra continues to be the lovely clown he is now.