Gamla nyheter Old news - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014
 

Nyheter- News
English summary is found beneath the Swedish text in most entries :-)


2015.07.01

Tiden går, sommaren har inte kommit till Trøndelag än, men Naatti växer och mår bra! Hon är ganska rejäl i omfång redan tycker jag, men följer villigt med på turerna i skogen, om än i sitt eget tempo :) Hon är nu på dag 50 och vi planerar röntgen till nästa vecka, spännande!

Remus har varit på ytterligare ett viltspårprov och fått ytterligare en 1:e premie. Messi (I. 1st Born) och Lotta har debuterat i Elit-lydighet och med några nollor blev det 188 p, 0 pris och vinnare av klassen. Nu är debuten avklarad och det är bara att köra på vidare, heja Lotta och Messi!

Summer has not yet arrived to our part of the country but Naatti is growing and doing fine! She is with us on the daily walks in the forest, in her own pace - as it should be. I think she is quite big already and next week it is time for x-ray to know how many there are, exciting!


2015.06.25

Tiden flyger alltför fort och det har verkligen hänt flera stora saker sedan sist uppdateing!

Forskarna vid universitetet i Missouri har fått fram en genetisk test för Degenerativ encefalopati! Det är för mig en enorm lättnad och jag är också väldigt stolt att denna testen nu är tillgänglig för alla! Nu behövs det aldrig mer födas valpar med DE! Testen är mutationsspecifik och har än så länge 100% penetrans. Den testar specifikt för nedbrytningen i nucleus caudatus som är karakteristiken för DE.

Alla Inlicio-hundar är självklart testade eftersom de är själva grunden till denna forskning. Resultatmässigt så hade vi inte haft statistiken på vår sida, men det spelar ingen roll, nu VET vi! Resultaten är som följer:

Redadict Racing Rascal - Carrier

Inlicios 1st Born - Carrier
Inlicios 2nd Opinion - Carrier
Inlicios 3rd Wish - Affected
Inlicios 4th Dimension - Affected
Inlicios 5th Element - Affected
Inlicios 6th Sense - Carrier
Inlicios 7th Heaven - Carrier

Inlicios Red Alert - Normal
Inlicios Black Mamba - Carrier
Inlicios Green Fire - Normal
Inlicios Purple Haze - Carrier
Inlicios Blue Ocean - Normal
Inlicios Golden Rule - Carrier
Inlicios White Out - Carrier
Inlicios Silver Bullet - Normal

Alla hundar som kommer från kennel Inlicio kommer att ha känd status för DE i framtiden. Naatti och Mika ska testas så snart testen blir tillgänglig på OFA.

Det är hundar testade från hela världen och självklart så har det kommit fram både bärare och affekterade från olika linjer. Jag hoppas inneligt att många kommer att testa så att vi får en översikt över hur stort problem DE är i rasen. Det är en stor tyngd som nu fallit av mina skuldror och jag kan nu också börja se på framtiden som tollaruppfödare och tollarägare igen.

 

Och en del av den framtiden är de valpar som vi väntar om lite mer än TRE veckor!! För visst är Naatti dräktig!! Hon bekräftades dräktig med ultraljud den 8 juni och den 16 juni flyttade hon in till oss på Solglött. Hon har anpassat sig väldigt fint till flocken, en mer okomplicerad hund ska man leta länge efter! Men det är viktigt att hon får tid till att komma till ro och trivas hos oss. Hon har blivit vår dotters stora favorit och de delar alltid på riskakorna hon får ;) Vi väntar valparna omkring 14 juli och jag glädjer mig massor! Tusen tack igen till Annina för förtroendet!


Naatti - 6 veckor in i dräktigheten.

Och Inlicio-hundar har varit ute och tävlat också! Trixa och Cash sprang vänstervarv i maj men föll inte domaren helt i smak, det blev VG på Cash och G på Trixa. Ja ja, de är i min smak i alla fall.. ;) Trixa provade också på lägre klass spår (C-spor) och gjorde en väldigt fin skogsdel men hade andra tankar än matte på lydnaden. Bra jobbat oavsett, Kina! Kijani startade på blodspor men det blev en nolla denna gången. Full fart vidare med träning Marianne, så tar ni det nästa gång :)

Ronja, Remus, Jing och Virpi startade allihop på NRK Nord-Tröndelags årliga prov i Ogndal den 14 juni. Ronja debuterade med ett fint 2:a pris, grattis Laila! Remus gjorde ett klockrent arbete (enligt domaren) men hade liiiite för hög fart och fick därför inget HP, men ett fint 1:a pris. Damerna Jing och Virpi däremot hade verkligen dagen och de gjorde bägge väldigt fina arbeten i skogen, de är bara så härliga att gå bakom i linan! Och det var domarna också eniga i! De gick för två olika domare som inte kunde bli eniga om vem av dem som var bäst, så det slutade med att både Jing och Virpi blev provvinnare av 34 ekipage med 1:a pris + HP!!! En helt fantastisk känsla och jag tog emot kritiken med tårar i ögonen... Stort grattis till Linda och Era som blev nr 3!

Jing och jag har också varit i farten i A-spor /Elit i bruksen och trots att hon knappt har fått träna varken fysik eller annat under våren gör Jing alltid sitt bästa för mig! På stevne i Trondheim blev det fina 565 p (och en sur pinne kvar i skogen som kostade oss certet..) och i Mo i Rana blev det 530 resp. 560,5 p. Bra poäng och massor av bra från Jing, men vi har inte fått det att klaffa helt både i skogen och på lydighetsbanan samtidigt. Anmälan till NM i bruks 2015 är inskickad, men det är frågan om poängen räcker, vi får se.


En lycklig vinnare! Med två fantastiska hundar... Foto: Ivar Lönnum

 

Time flies and several important things have happened since last update.

First and foremost, the scientists at the University of Missouri have developed a genetic test for Degenerative encephalopathy!! It is an enourmous reliefe and I am very proud that this test now is available for everyone! No more puppies with DE need to be born again! The test is mutation specific and has som far shown 100% penetrance. It tests specifically for the necrosis of the caudate area.

All Inlicio-dogs are of course tested as they are the foundation of this reserach. You can read the results above. All puppies from kennel Inlicio will have known status for DE in the future. Either through parentage or through this test. Naatti and Mika will be tested as soon as it is available at OFA.

Dogs from all over the world have been tested and of course both carriers and affected pops up in different lines. I really hope that people will activly test so that we can get a better understanding of how widespread DE is in our breed. It is a heavy burden that has fallen from my shoulders and I can again look to the futute as a toller breeder and toller owner.

A part of that future is our up-coming litter after Naatti and Mika! And YES, Naatti is pregnant! She was confirmed pregnant on June 8th and moved in with us on June 16th. She has settled nicely into our pack, but I expected no less, a more uncomplicated dog is hard to find! She has become our daughter's new favorite and they share rice-crackers like best friends... :) The puppies are expected around July 14th.

Several Inlicio-dogs have been out competing with lots of nice results! Congratulations to all, you make us so proud!


2015.05.01

Mitt i det som är ont så har vi många ljusglimtar också. Vår härliga färgranna kull 2 har fyllt hela tre år den 29 april! Det är verkligen svårt att tro att det är hela tre år sedan dessa kom till världen... STORT GRATTIS till Trixa, Häxa, Tilla, Kijani, Ronja, Felix, Mio och Cash!! Åtta stycken friska och underbara hundar som har visat framtassarna både här och där! Jag längtar till vi ses igen!

Flera Inlicio-hundar har också varit i farten på tävling och utställning. Trixa (I. Purple Haze) och Kina startade i fortsättningsklassen i Rally och knep sitt andra kvalificerande resultat med 97 p och nr 2 i klassen! Grattis !


Trixa och Kina som nr 2 på pallen!

Kijani (I. Green Fire), Ronja (I. Red Alert) och Jing var på utställning på Verdal helgen 25-26 april. De yngsta flickorna ställde bara på lördagen och Kijani fick Good och Ronja fick Very Good. Domaren tyckte de blev lite för högställda och luftiga, ja ja. De är bägge trygga och glada i ringen och det räknas högst för mig. Jing blev andra bästa tik på lördagen och på söndagen slog hon till med BIM!


Kijani i ringen tillsammans med handler Trine. Foto: Marianne Hindøien

På lördagen ställde både Ronja och Jing dessutom på lydighet, Ronja i klasse 1 och Jing i klasse 3. Ronja (eller matmor...;)) hade inte helt dagen och var ofokuserad men fick 147 p och blev nr 2 i klassen, grattis! Jing gjorde en flott figur i kl. 3 och fick inte mindre än 272,5 p, ett 1:a pris och därmed uppryck till Elite!! Mammas hjärta! På söndagen så startade även Virpi i klasse tre och trots att hon i stort sett har varit tränad i lydighet de senaste tre åren så gjorde som alltid sitt bästa och det räckte till ett fint 2:a pris med 247,5 p! Vi miste första priset på smådetaljer så vi ska nog göra ett försök till :) Otroligt stolt över mina hundar som alltid gör sitt bästa och älskar att jobba med mig oavsett vad det gäller.


Laila & Ronja, Johanna & Jing, två stolta ekipage!


Jing och Virpi med söndagens rosetter och resultat :)

För övrigt så sitter jag i bilen på väg på den första av etapperna på väg ned till Mika. Annina tar färjan till Stockholm ikväll och i morgon möts vi i Köpenhamn för fortsatt färd tillsammans. Onödigt att säga men jag glädjer mig MASSOR till den kommande veckan och de förhoppningsvis kommande valparna! Håll tummarna för oss och följ med för uppdateringar!

 

In the middle of what hurts there are still many happy things going on. Our colourful second litter turned three years old on the 29th of April! Eight healthy, happy and talanted puppies has actually become three years old... Wow... HAPPY BIRTHDAY Trixa, Häxa, Tilla, Kijani, Ronja, Felix, Mio och Cash!!! I hope to see you soon again because I miss every one of you!

Several Inlicio-dogs has also been competing. Trixa (I. Red Alert) took her second qualifying result in Rally continuation class, and a second place in addition, congrats Kina! Kijani (I. Green Fire) got a Good in Open class show and sister Ronja (I. Red Alert) got a Very good at the same show and class. The judge didn't appreciate long legs, but as long as our puppies are as self-confident and happy in the ring as these two I don't mind a bit! Mummy Jing also showed her stuff and she was second best female on the first day and Best of Opposite on the next! Way to go, mummy!

Ronja, Jing and Virpialso competed in obedience, Ronja in class 1 and Jing and Virpi in class 3. Ronja got at 2:nd prize and was second in her class, congrats Laila! Jing did some really nice work and got a 1:st prize and is by that now an Elite-obedience dog!! Fantastic! Virpi also got to prove herself on the second day and although she hardly has trained any obedience the last three years she did some really nice work and got a 2:nd prize, only a few points away from the first prize! How I love my girls, they will always do their utmost to please me no matter what I ask of them!

Right now I'm in the car, on the first leg towards Germany and Mika. Annina and I will meet up in Copenhagen tomorrow and continue together further south. Unnecessary to say, but I am REALLY looking forward to the coming week and not the least the puppies that we hope it will result in! Cross your fingers for us and stay tuned for updates!

 

2015.04.28

Det finns stunder då jag verkligen undrar varför jag ville bli uppfödare. Detta är en sådan stund. Tårarna rinner och det gör så ont. Trots att vi vetat ganska länge att denna stund skulle komma, så hjälper det inte.

Idag himlen sannerligen fått en ny stjärna. Om du ser ut så kanske du ser den. Det är den som lyser klarast av alla. Berra - LP1 Inlicios 3rd Wish - har gjort sin sista stora tjänst till vetenskapen. Berra var drabbad av degenerativ encephalopati, och den siste av tre i vår första kull som måste somna in på grund av denna sjukdom. Berra har genomgått en mycket avancerad obduktion som har varit planlagd i längre tid. Det är vårt stora hopp att resultaten av denna obduktion ska kunna vara med och hjälpa forskarna att få mer kunnskap om degenerativ encephalopati och på så sätt kunna hjälpa andra. Ett STORT TACK till Svenska Tollarklubben som gör detta möjligt!

Men Berra var också en högt älskad familjemedlem. Håkan och Jeanette Linde gav Berra allt en hund kan begära, och mer därtill. Håkan har stått på genom hela denna processen och hjälpte till på alla sätt han har kunnat. Hans önskan om att Berra skulle ge en sista gåva, till sina syskon och till rasen, betyder otroligt mycket. Jag kan inte nog uttrycka min tacksamhet för allt de har gjort. Jag kan heller inte uttrycka hur ledsen jag är för at det blev som det blev. Att leva med en hund som har DE, även om Berra aldrig har utvisat någon aggression, är mycket tufft. Orsaken till att det var dags för Berra nu är att han långsamt blev sämre, både i kroppen och i det mentala. Man når en gräns för när hunden har ett värdigt liv.

Vila i frid Berra-Bus, precis som dina syskon har du satt stora tassavtryck i hjärtat på oss som kände dig, och de stannar där för alltid.

Bilden är av Berra så som jag kommer att minnas honom. En glad skit med en räv bakom varje öra.

There are times when I wonder why I ever decided to become a breeder. Now is such a time. Tears streaming down my face and it hurts. We have known for a while that this time would come, but that doesn't help.

There is a new star in the sky tonight. If you look out you might see it. It is the one that shines the brightest of them all. Berra - LP1 Inlicios 3rd Wish - has done his last great favor to science. Berra was affected by Degenerative encephalopathy, and the last of three in our first litter that has to be put to sleep due to this disease. Berra has gone through an advanced necropsy that has been planned for some time. It is our hope that the results of this necropsy will help the reserachers to understand this horrible disease better and in that way help others. We owe the Swedish Tollerclub our sincerest THANK YOU for making this possible!

Berra was also a beloved family member. Håkan and Jeanette Linde gave Berra the best life a dog could have. Håkan has backed me up through this whole process and helped in any way he was asked. It was also his wish that Berra would give his last gift to his siblings and the breed. I can not express my gratitude towards Håkan and Jeanette for all they have done. I can not express how sad I am that things turned out the way they have. To live with a dog with DE is tuff. The reason that Berra left us now is that he was slowly deteriorating, both in body and mind. There is a limit to how long a dogs life is dignifying.

Rest in peace, Berra-boy, just as your siblings you have left a big paw-print in the hearts of those who knew you, and it will stay forever.

 

 

 

2015.04.05


Trixas vattenapporterar för godkänt apporteringstest i april 2014.
Trixa's water-retrieve when she earned approved basic instinct test in April 2014.

Nej, Naatti har inte börjat löpa än. Vi väntar och väntar, och det är inte mer vi kan göra! Hoppas att inte Mika tröttnar på att vänta på sin flickvän. Under tiden har en av Naattis söner tagit finskt utställningschampionat FI UCH och ytterligare en son sitt första Cert, grattis!!

Trixa och Kina var ute och tävlade i rally igen i mars, denna gången i fortsättningsklass. Och den duktiga ekipagen fick 97 av 100 p och blev nr 2 i klassen, med sin första kvalificering! Grattis Kina!

Håkan hade anmält Lizza till att springa vänstervarv på Malmö Int. i mars där hon fick Excellent och blev placerad först i jaktklassen, grattis Håkan och Anette!


Mikkel och Ronja på jobb som terapihundar, arbetande med musik och matte Ingrid!
Mikkel and Ronja at work as therapy dogs, working with music and their owner Ingrid.
Foto: Ingrid Hesjadalen

Och så enliten uppdatering om Mikkelgutt som fick polyartrit (IMPA) förra sommaren. Han har nu varit utan mediciner i tre månader och allt går fint än så länge! Han är tillbaka i sin jobb som terapihund som han älskar så mycket och håller på att få tillbaka kondition och fysik efter en lång behandling. Vi håller tummar och kryssar fingrar för att han ska hålla sig frisk utan medicin!

 

No, Naatti is still not showing any signs of heat. We are waiting and waiting, and there is little else to do! We hope that Mika isn't getting bored waiting for his girl! Meanwhile one of her sons has taken the Finnish showchampionship FI CH and another son his first CAC, congratulations!

Trixa has been competing in Rally, in the continuation (?) class and she got 97 out of a 100 p and was placed second with her first qualifying score, congrats and well done Kina!!

Lizza has been showing off and got Excellent and was placed first in working class at an International show in Sweden, congrats Håkan and Anette!

A little update on Mikkel, that got immune mediated polyarthritis (IMPA) last summer. He has now been off medication for three months and is doing well! He is back in his job as therapy dog and is getting his physical condition back after a long treatment. Fingers crossed for him to continue to do well without medication!


2015.03.15

Naatti har inte så bråttom så vi väntar fortfarande på löp. Under tiden så har hon hunnit fylla 6 år, GRATTIS Naatti!

Jag har sedan februari haft väldigt mycket att göra på jobbet och har därför inte responderat på en del e-post vilket jag beklagar! Jag räknar med att få gjort det så snart som möjligt, så om du väntar på svar, håll ut!

I februari så delade vi offentligt vilken sjukdom som drabbade Tarik, Moxie och Berra i vår första kull efter Jing och Boots. De var/är drabbade av Degenerativ encefalopati, en ärftlig neurologisk sjukdom som bryter ner ett specifikt område i hjärnan. Diagnosen är ett resultat av ett enormt arbete av många inblandade. Jag ska upprätta en egen sida om detta för att dela mina erfarenheter men har helt enkelt inte hunnit eftersom jag har haft det väldigt hektiskt i det sista. Var så snäll och gå in och läs mer om DE och sätt dig in i symptomen. Har du en hund som kan stämma in tag kontakt, antingen med forskarna direkt eller med mig, så kanske jag kan hjälpa dig vidare. Vet du om någon hund som kan stämma in, gör ägarna uppmärksamma på hemsidan och be dem ta kontakt. Forskningen är i ett skede där det är mycket viktigt att få diagnostisera fler fall för att kunna jobba vidare med att finna mutationen som orsakera sjukdomen så att ett test kan utvecklas. Mer information kommer som sagt.

We are still waiting for Naatti to go into heat, she is apparently not in a hurry. Meanwhile she also celebrated her 6th birthday, Happy Birthday Naatti!

In February we shared the nature of the disease that affected Tarik, Moxie and Berra in our first litter after Jing and Boots. They were/is affected by Degenerative encephalopathy, a hereditary neurological disease that breaks down a certain area of the brain. The diagnose is a result of a huge amount of work from many people. I will make a dedicated webpage about this to share my experiences, but has just not had the time due to a very hectic period at work the last month and a half. Please go to the linked webpage and read about the disease and the symptoms. If you have a dog that might fit contact the reserachers directly, or you are welcome to contact me and I might be able to help you on the way. If you know of any dog that may fit, please make the owners aware of the homepage and ask them to make contact. The research is in a critical stage where it is very important to diagnose more affected in order to continue the genetic work to find the mutation responsible. More information will come.


2015.01.05

Vi planerar valpar under våren/sommaren! Läs allt om det här!

Puppies planned for spring/summer! Read everything here!